Kínában

Földkisajátítás, tiltakozás: nyolc halálos áldozat

A botokkal felszerelt csoportok közti csetepaténak rohamrendőrök százai vetettek véget. Tíz sérültet, akik közül egy válságos állapotban van, kórházba vittek.

2014.10.15 09:26MTI

Nyolc ember meghalt, tizennyolc megsebesült Kína délnyugati részén egy összecsapásban, amely a földkisajátítás, házaik ledózerolása miatt tiltakozó falusiak és az építkezésen dolgozók között tört ki - jelentette a kínai online média szerdán.

A konfliktus a közigazgatásilag a tartomány székhelyéhez, Kunminghoz tartozó Fujou településen történt hétfőn. A botokkal felszerelt csoportok közti csetepaténak rohamrendőrök százai vetettek véget. Tíz sérültet, akik közül egy válságos állapotban van, kórházba vittek.

A falusiak hat építőmunkást öltek meg, közülük ötöt felgyújtottak. A megkötözött lábú, félig vagy teljesen elszenesedett emberi maradványokról fényképek is felkerültek a világhálóra. Egy holttestet csatornába dobtak. Az összecsapásban két falusi is életét vesztette. Úgy tudni, a földkisajátítás ellen az elmúlt években már több ízben tiltakoztak a helyiek, és eddig sikeresen megvédték jogaikat.

Az eseményről az állami Hszinhua hírügynökség is beszámolt, anélkül, hogy a konfliktus okára kitért volna. Arról tájékoztatott, hogy a falusiak tömege egy logisztikai központ építőire támadt rá. Az ügyben nyomozást rendeltek el, és a bűncselekmény elkövetőinek megbüntetését ígérték.

A világ legnagyobb fejlődő országában rendszeresek a tömeges lakossági zavargások vidéken, elsősorban környezetszennyezéssel kapcsolatos ügyekben. Továbbra is jellemzőek a kisebb-nagyobb erőszakos megmozdulások a földkisajátítások vagy az ezekkel összefüggő, kevésnek tartott kárpótlás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.