Angbang

Kínai kézben a New York-i Waldorf Astoria - Washington aggódik

A hotel 41. emeletén található az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének rezidenciája, de az ENSZ Közgyűlés ülésszakának szeptemberi általános vitája idején itt száll meg az amerikai elnök is.

2014.10.15 08:11MTI
Forrás: youtube.com

Az amerikai kormány biztonsági szempontból meg fogja vizsgálni a New York-i Waldorf Astoria Hotel kínai vevőnek történt eladását - írta keddi számában a The Washington Times című napilap.

Múlt héten jelentették be hivatalosan, hogy a kínai Angbang biztosítócsoport 1,95 milliárd dollárért megvásárolta a szállodát. A rekordösszegű hotelvásárláskor közölték, hogy a szállodán, amely további 100 évig még a Hilton Worldwide kezelésében marad, jelentős felújítást hajtanak majd végre.

Washington szerint az adásvétel hatással lehet a Waldorf és az amerikai kormány közötti hagyományos együttműködésre. Ennek keretében a hotel 41. emeletén található az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének rezidenciája, de az ENSZ Közgyűlés ülésszakának szeptemberi általános vitája idején itt száll meg az amerikai elnök is, a State Department ilyenkor Washingtonból áttelepülő diplomatái számára pedig két teljes emeletet szoktak kibérelni.

Az amerikai külügyminisztérium rutinszerűen arra figyelmezteti a Kínába utazó hivatalos személyeket és üzletembereket, hogy kommunikációjukat a beleegyezésük és tudtuk nélkül megfigyelhetik, a személyes tárgyaikat pedig átkutathatják. A kormányzatnál a New York-i szálloda felújításának terve, különösen a kínai kibernetikai kémkedés kiterjedtségének ismeretében aggályokat váltott ki.

A lap szerint az adásvétel körülményeinek vizsgálata nyomán az is felmerülhet, hogy a kormányzat nem hosszabbítja majd meg az ENSZ-nagykövet rezidenciájára vonatkozó, jövőre lejáró, egyébként jutányosnak tartott lízingszerződést.

A Waldorf Astoriáé nem az első kínai vonatkozású adásvétel, amelyet aggodalommal fogadtak az Egyesült Államokban. A kongresszus ellenállása is hozzájárult ahhoz, hogy 2005-ben megbukott az Unocal olajtársaságnak a kínai NNOOC általi felvásárlása. Tavaly a törvényhozásban meghallgatásokat tartottak a Smithfield Foods húsipari vállalatnak Shuanghui International Holding által 4,7 milliárd dollárért történő felvásárlása miatt.

Tavaly 13 milliárd dollárral rekordot ért el az amerikai gazdaságba történő közvetlen kínai beruházások értéke. 2012-ben az ázsiai országból érkező befektetések értéke ennek a fele volt. A kínai vásárlók elsősorban az élelmiszeripari, az energetikai és az ingatlanpiacon aktívak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.