26 éves ámokfutó

Elmebeteg visszaeső nő követte el a halálos késelést a cseh iskolában

A hatóságok előtt már ismert, elmebeteg nő szúrt agyon egy 16 éves fiút kedd reggel Csehország egyik szakközépiskolájában. Ugyanarról a nőről van szó, aki két és fél éve egy másik csehországi iskolában hasonló támadást

2014.10.14 21:38MTI

A 26 éves ámokfutó nő a Prágától 160 kilométerre délkeletre fekvő Zdár nad Sázavou városában gyilkolt. Támadásának három sebesültje közül kettő diáklány, egy pedig rendőr. Az egyik lány súlyos sérüléseket szenvedett.

Fotó: Deník/ Libor Plíhal

A rendőrség a nőt őrizetbe vette, de indítékáról délelőtt még semmit sem tudott közölni. Jana Kroutilová rendőrségi szóvivő akkor csak annyit mondott, hogy eddigi ismereteik szerint a nőnek semmiféle kapcsolata sincs az érintett szakiskolával.

A cseh média ugyanakkor felidézte, hogy 2012 májusában történt már egy ilyen késeléses támadás az észak-morvaországi Havírovban: akkor egy 24 éves nő az iskola éttermében támadt késével a gyerekekre. Megszúrta az egyik nevelőnőt, aki saját testével próbált megvédeni egy hétéves kislányt. Miután a nevelőnő elesett, a támadó a kislánnyal bezárkózott az egyik tanterembe. A rendőröknek sikerült kiszabadítaniuk a diáklányt és letartóztatni a támadót. Vádemelésre, bírósági eljárásra azonban nem került sor, mert kiderült, hogy a támadó mentálisan sérült.

A rendőrségi vizsgálat kedd estére kiderítette, hogy mostani késes támadást ugyanaz a személy követte el.

Fotó: Deník/ Libor Plíhal

A nőt a havírovi eset után Opavában egy elmegyógyintézetbe utalták, ahonnan idén februárban engedték ki. Az orvosok azt állították, hogy további intézeti kezelésre már nincs szükség. A bíróság, amelynek hasonló esetekben döntenie kell a beteg szabadon engedéséről, mindössze egy szakértőt kérdezett meg, majd engedélyt adott a nő szabadon bocsátására.

Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter élesen bírálta az opavai intézet és az ottani bíróság eljárását, és vétkesnek minősítette azt. Úgy az egészségügyi, mint az igazságügyi tárca közölte, hogy kivizsgálják az ügy hátterét, és szükség esetén olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek kizárják az ilyen esetek megismétlődését.

A csehországi iskolákban nincsenek biztonsági őrök, általában a portások ügyelnek arra, hogy idegenek ne jussanak be a tanintézetekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.