Két évvel a fellövése után

Kísérleti amerikai katonai űrrepülő készül leszállásra Kaliforniában

Csaknem két évvel a fellövése után kedden leszállásra készül az amerikai légierő X-37B típusú kísérleti űrrepülőgépe a dél-kaliforniai Vandenberg légitámaszponton.

2014.10.14 20:01MTI

Az űrsiklókra emlékeztető, de annál kisebb, pilóta nélküli járművet 2012. december 11-én bocsátották fel a floridai Cape Canaveralből. A légierő akkori tájékoztatása szerint a többször felhasználható gép küldetése - amelynek pontos célját nem nevezték meg - kilenc hónapig tart majd. A haderőnem közölte, hogy harmadik alkalommal készül az X-37B fogadására.

"A programban tesztelt technológiák közé tartoznak a többi között a magas szintű irányítás, a navigáció és vezérlés, a termikus védelmi rendszerek, a repülőelektronika, a magas hőmérsékletnek ellenálló szerkezetek és tömítések, az újrafelhasználható szigetelés, a könnyű elektromechanikus repülési rendszerek, az autonóm orbitális repülés, a (légkörbe való) visszatérés és leszállás" - olvasható a légierőnek az egyhuzamban 22 hónapig tesztelt űrrepülővel kapcsolatban kiadott hivatalos közleményében.

A sajtóban megjelent találgatások szerint azonban az X-37B-n új kémműholdtechnikát és űrfegyvert is kipróbálhattak. Az űrrepülő előző, 2012. június 11-én véget ért küldetése 469 napig tartott. Az amerikai légerőnek két ilyen típusú űrrepülője van. Közülük most az készül leszállni 671 nap után, amely a 2010 augusztusában történ felbocsátása után egyszer már töltött 224 napot Föld körüli pályán.

A légierő szerint nem a mostani a gép utolsó missziója. A Boeing repülőgépgyártó Phantom Works cége által megépített X-37B típusú űrrepülő csaknem 8,9 méter hosszú és 2,9 méter magas, szárnyainak fesztávolsága kevéssel több, mint 4,5 méter. Az 5,5 tonnás szerkezetet Atlas V-ös rakéta emeli a magasba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.