Kínai sajtó

Kína és Oroszország nem közös ellenségük miatt barátkozik

A két ország "természetes szövetséges", partnerségük nem a Nyugat ellen irányul.

2014.10.15 00:30MTI

A kölcsönös előnyöket hozó kínai-orosz kapcsolatok történelmi magasságokban vannak, ami egész Ázsiának, sőt a világnak is előnyöket hozott - fogalmaznak a kínai lapok Li Ko-csiang kínai miniszterelnök oroszországi látogatásával kapcsolatban.

A kínai-orosz partnerség a szilárd, egészséges és érett nemzetközi kapcsolatok egyik mintapéldája - fogalmaz a látogatás kezdetéhez időzített kommentárjában a Hszinhua hírügynökség. A két országnak politikai ellentétei nincsenek, így a gyakorlati együttműködésre koncentrálhatnak.

Az együttműködés fokozása mindkét ország számára kiemelt fontosságú, s gazdasági, biztonsági, a lakosságok közti és a kulturális kapcsolatok terén is "gyümölcsöző eredményeket" tudott felmutatni az elmúlt években - állapítja meg a hírügynökség.

Ennek ellenére sokan a Nyugat elleni szövetségként bélyegzik meg a partnerséget, ami hidegháborús mentalitást tükröz, nem pedig a valóságot. A kínai-orosz barátság nem az Egyesült Államok ázsiai jelenlétének és az Oroszország elleni nyugati szankcióknak az ellensúlyozására szolgál - írja a Hszinhua, amely szerint ez a gondolat alapvetően idejétmúlt és téves, akadályoz a tisztánlátásban.

Éles hangú kommentárt közölt kedden a nacionalista hangvételű Global Times napilap is. Azt írja, a nyugati országok nem értik a kínai-orosz kapcsolatok lényegét és azt, hogyan sikerült a két félnek a nehézségeken felülkerekednie, azt gondolják, csupán átmeneti udvarlásról van szó. Az Egyesült Államok és más nyugati országok "úr-szolga kapcsolatával" ellentétben Peking és Moszkva egyenlő alapokon áll, a két felet nem az Oroszország elleni szankciók kötik össze, a jó kapcsolat a szankciók eltörlésével is fennmarad.

A China Daily a látogatással kapcsolatos összeállításában Vang Ji-vejt, a befolyásos pekingi Népi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatóját idézi, aki szerint Li Ko-csiang látogatása a két ország közti gazdasági kapcsolatokat lendíti fel. Kína hajlandó gazdasági szerkezetátalakítását összehangolni az Orosz-Távol-Kelet élénkítésének céljaival. A lap megjegyzi, hogy a kínai-orosz gazdasági kapcsolatok az év első négy hónapjában 4,3 százalékkal, 36,8 milliárd dollárra nőttek, s a partnerek kitűzött célja, hogy azok éves mértékét az évtized közepére 100 milliárd, az évtized végére pedig 200 milliárd dollárra növeljék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.