Továbbra is toboroznak a szervezetek

Oroszországban terroristának is lehet menni

Továbbra is toboroznak Oroszországban a nemzetközi terrorista szervezetek - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a nemzeti terrorellenes bizottság hétfői ülésén.

2014.10.14 23:30MTI

Alekszandr Bortnyikov arról beszélt, hogy számos külföldi államban működtetett internetes oldalakon a terrorista és szélsőséges csoportok "agresszívan megdolgozzák az orosz célközönséget". A nemzetközi terrorista szervezetek nemcsak az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázusban, hanem külföldi országokban, például Szíriában harcoló fegyveresek közé toborozzák az oroszokat.

A titkosszolgálatok vezetője azt mondta, hogy a külföldi iszlamista oktatási központokban "orosz állampolgárok sokaságát" képzik, akik hazájukba visszatérve romboló vallási ideológiát népszerűsítenek. Bortnyikov szerint rég eljött az ideje annak, hogy "a hagyományos iszlámnak a hazai vallási intézményekre alapozott minőségi oktatásával" foglalkozzanak Oroszországban.

Bortnyikov elismerte, hogy "egyes orosz régiókban" továbbra is fennállnak a lakosság radikalizálódásának társadalmi-gazdasági előfeltételei: a munkanélküliség, a korrupció, az alacsony életszínvonal. Emellett az is gond, hogy "egyes vezetők alulértékelik a szélsőséges eszmék terjedésének veszélyét. Bortnyikov az észak-kaukázusi köztársaságokban uralkodó helyzetre utalhatott.

Az orosz titkosszolgálati vezető ugyanakkor arról számolt be, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest az idén több mint kétszer kevesebb, terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmény történt Oroszországban. Ez a fegyveres testületek együttes fellépésének és az orosz hatóságok megelőző tevékenységének köszönhető. A terrorizmus elleni fellépést illetően ugyanakkor továbbra is feszült a helyzet - tette hozzá. Az általa banditáknak nevezett fegyveresek 69 bűncselekményt követtek el, ebből csak az észak-kaukázusi Dagesztánban 45-öt. A rendfenntartók 41 embere meghalt, 125-en megsebesültek.

Bortnyikov utalt rá, hogy legutóbb, október 5-én Csecsenföld fővárosában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, öt rendőrt megölt, tizenkettőt pedig megsebesített.

Kedden Moszkvában vaklármának bizonyult az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségi épülete ellen készülő robbantásról kapott figyelmeztetés. Kiderült, hogy egy pszichiátriai kezelés alatt álló 49 éves férfi hívta fel kora reggel a követséget.

Az utóbbi hetekben az orosz fővárosban hasonló fenyegetések miatt több ismert középületet, szállodát ürítettek ki. Legutóbb egy hete a Vörös térhez közeli Moszkva szállót, október 3-án a Gazprom orosz állami energetikai cég székházát kellett átvizsgálni robbantással való fenyegetés miatt. Szeptember végén a Vörös téren lévő híres Gum áruházat, a Metropol szállót és a Kurszki Pályaudvart kellett kiüríteni Moszkvában.

Hétfőn azonban 400 gramm trotil hatóerejének megfelelő robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak a tűzszerészek egy Moszkva dél-keleti részén található állami vállalat területén.

Az orosz média arról adott hírt kedden, hogy Tatárföldön őrizetbe vették a Hizb ut-Tahrir al-Iszlam (Iszlám Felszabadítási Párt) nevű betiltott iszlamista szervezet nyolc vezetőjét, és jelentős mennyiségű propagandaanyagot foglaltak le náluk. A szervezet tagjai ugyancsak harcosokat verbuválnak Szíriába, Afganisztánba, Pakisztánba és az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.