Akár 10 évet is kaphatnak

Szerbia megbünteti a külföldön harcoló zsoldosokat

Akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak ezentúl Szerbiában azok, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt vagy ilyen harcokra zsoldosokat toboroznak.

2014.10.10 15:18MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A belgrádi parlament pénteken ellenszavazat nélkül fogadta el a büntető törvénykönyv erről szóló módosítását.

A módosítás szerint a büntetés azokkal szemben szabható ki, akik külföldön katonai vagy félkatonai szervezetek tagjaiként harcolnak, és nem vonatkozik a nemzetközi szervezetek misszióinak szerbiai tagjaira.

Hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosok, akik magánszemélyként csatlakoztak valamely fegyveres erőhöz. Ennél komolyabb büntetésre számíthatnak azok, akik másokkal szövetkezve, csoportosan vesznek részt a harcokban, rájuk egytől nyolc évig terjedő büntetés mérhető.

Emellett két évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők azok, akik katonai vagy félkatonai osztagokat toboroznak külföldi harcokra, bárkit ilyen harcokban való részvételre buzdítanak, felkészítik, kiképzik az önkénteseket, illetve pénzt gyűjtenek a kiutazásra és a szükséges felszerelésre. A törvény keze azokat a külföldieket is eléri, akik Szerbia területén szerveznek csapatokat.

Ők kettőtől tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők. A parlamenti vita során elhangzott, hogy akik jelenleg valamelyik harctéren tartózkodnak - főleg Szíriában és Ukrajnában -, tíz napon belül térjenek haza, hogy ne kerüljenek bíróság elé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.