Veszélyhelyzet

Ebola - Elrendelte a brit kormány a beutazók fokozott ellenőrzését

Fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a brit kormány a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében.

2014.10.09 20:30MTI
Fotó: Facebook/Ebola Safety & News Alerts

A Downing Street csütörtök esti bejelentése szerint az intézkedést egyelőre a Londont kiszolgáló két legnagyobb repülőtér, Heathrow és Gatwick, illetve a Párizsból és Brüsszelből Londonba érkező Eurostar szuperexpresszek fő fogadó pályaudvara, a King's Cross-St. Pancras beléptető pontjain alkalmazzák.

A brit miniszterelnöki hivatal szerint az angol-walesi tiszti főorvos ajánlása az, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek "újabb védvonalat" az ebolával szemben.

A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit.

Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

A brit egészségügyi minisztérium a hét elején még azt közölte, hogy az alacsony járványveszély miatt nincsenek tervek a beutazók szűrésére. A Downing Street ennek ellentmondó csütörtöki bejelentése szerint azonban a tiszti főorvos álláspontja az, hogy mégis helyénvaló olyan intézkedések foganatosítása, amelyekkel a lehető leggyorsabban kiszűrhetők az esetleg Nagy-Britanniába érkező fertőzöttek. A kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.