Ebola

Kötelező szűrések lesznek az amerikai repülőtereken

Öt amerikai repülőtéren hamarosan kötelező szűrésnek fogják alávetni az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból az Egyesült Államokba érkező légi utasokat.

2014.10.08 19:37MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

Az amerikai repülőterekre érkező utasoknak a bevezetendő szabályok értelmében kérdésekre kell majd válaszolniuk és kézi szkenneres testhőmérséklet-mérésnek kell alávetniük magukat.

A járvány sújtotta országok elvileg eddig is kötelesek voltak már a felszállás előtt megszűrni a tőlük kiutazókat. Az új amerikai intézkedéseket a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkező utasokkal szemben alkalmazzák majd, de azok kiterjedhetnek majd olyanokra is, akik más Ebola sújtotta országból érkeztek.

Elsőként, a hétvégétől kezdve, a New York-i Kennedy repülőtéren kezdik el a szűrést, amelyet a jövő héttől kiterjesztenek Washington, Chicago, Atlanta és Newark nemzetközi repülőterére is.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterhelyettes bejelentette, hogy a vám- és határőrizet alkalmazottjai utasítást kaptak rá, hogy a határátkelő helyeken kiszűrjenek mindenkit, akin a "betegség általános tüneteit" észlelik. Mayorkas nem bocsátkozott részletekbe, de annyit elmondott, hogy az utazóknak egyúttal felvilágosító nyomtatványokat ki fognak kiosztani, amelyek leírják, hogy milyen tünetei vannak a kórnak és hogy baj esetén hova forduljanak segítségért.

Barack Obama elnök hétfőn jelentette be az utasforgalom megfigyelésével kapcsolatos tervet. A Fehér Ház és az amerikai járványügyi hatóság képviselői a múlt héten még ellenezték, hogy ellenőrizzék a beutazók testhőmérsékletét. John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette, hogy a nemzetközi közösség fokozza az Ebola-járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseit, és kijelentette, hogy Nyugat-Afrikában most emberekre, felszerelésre és pénzre is szükség van.

A brit diplomácia Washingtonban tárgyaló vezetője, Philip Hammond a Kerryvel közösen megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy London 750 katonát vezényel Sierra Leonéba, akik ott egészségügyi központot létesítenek. Kerry kijelentette: az egészségügyi szakemberek és segélyek mozgása miatt fontos, hogy továbbra is üzemeljenek a nyugat-afrikai légi járatok, s nyitva maradjanak a határok.

Dallasban egyébként szerda reggel elhunyt Thomas Eric Duncan libériai állampolgár, akit az Egyesült Államokban a jelenlegi járvány során elsőként diagnosztizáltak Ebolával.

Duncan szeptember 20-án érkezett az Egyesült Államokba, s néhány nappal később elhatalmasodott rajta a betegség, de amikor orvoshoz fordult, először hazaküldték a kórházból. 28-án már mentővel szállították be és 30-án állapították meg róla, hogy Ebolás.

A beteg a végső stádiumban kísérleti gyógyszert is kapott. A férfi elhallgatta, hogy néhány nappal Libériából történt elutazása előtt segédkezett egy Ebolában szenvedő beteg szállításában. A fontos információ visszatartása miatt mind Libériában, mind az Egyesült Államokban eljárást helyeztek kilátásba ellene.

Az amerikai hatóságok szerint tízen kerültek kontaktusba Duncannel betegségének ragályos korszakában, mindnyájukat megfigyelés alatt tartják.

A Pew közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatai szerint az amerikaiak 11 százaléka nagyon, további 21 százaléka pedig valamennyire aggódik amiatt, hogy az Ebola-vírus valamelyik ismerősüket is megfertőzheti. 67 százalékuk emiatt nem nagyon, vagy egyáltalán nem aggódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.