Ukrán válság

Porosenko: 967 ukrán katona és önkéntes adta életét

Az ukrán elnök adatai alapján összesen 967 ukrán katona, nemzeti gárdista, az ukrán biztonsági szolgálat tagja, illetve belügyi önkéntes vesztette életét a csaknem féléve tartó, Kijev által terrorellenesnek elnevezett kelet-ukrajnai hadműveletben.

2014.10.03 19:35MTI
Fotó: Facebook/Ukraine

Az államfő erről a nyugat-ukrajnai lembergi (lvivi) Ivan Franko Nemzeti Egyetemen beszélt pénteken.

"Hazugság a Kremlnek az az állítása, hogy Ilovajszknál ezren estek el" - hangsúlyozta. A Donyeck melletti településnél szenvedte el az ukrán haderő a kelet-ukrajnai művelet megindítása óta eddigi legnagyobb veszteségét. Ilovajszknál a szakadárok és - Kijev állítása szerint - orosz reguláris erők augusztus végén ostromgyűrűbe zárták a terrorellenes egységeket. A szakadárok ígértet tettek arra, hogy szabad elvonulást biztosítanak számukra, de az állítólagos zöld folyosóban lemészárolták, illetve foglyul ejtették az ukrán egységek tagjait.

Egyébként korábban a városnál harcoló belügyi önkéntes alakulatok tagjai is csaknem 1200-ra becsülték az Ilovajszknál elesettek számát.

Hivatalosan Valerij Heletej védelmi miniszter pénteken 108-ra tette az ilovajszki "katlanban" meghalt ukrán katonák számát. Hozzátette ugyanakkor, hogy a belügyminisztérium alá rendelt egységek veszteségeiről nincs adata. Szeptember 10-én Vitalij Jarema főügyész azt mondta, hogy legalább kétszáz ukrán katona és önkéntes esett el Ilovajszknál. A múlt hónap elején az ukrán államfő utasítására a főügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy helyes döntéseket hozott-e a védelmi minisztérium és a vezérkar az ilovajszki harcok idején. Az önkéntes alakulatok vezetői - köztük Szemen Szemencsenko, a Donbasz zászlóalj népszerű parancsnoka - nyilvánosan a terrorellenes hadművelet vezetését tették felelőssé az ilovajszki tragédiáért. Elmondták, hogy többször kértek erősítést, de nem kaptak.

Porosenko beszédében biztosított afelől, hogy egyelőre nem várható újabb mozgósítás. A július 21-én kelt elnöki rendelet alapján végrehajtott, harmadik mozgósítási hullám szeptember 6-án fejeződött be.

Közben Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete pénteken New York-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy mintegy 2400-an - körülbelül 700 ukrán katona és 1700 civil - van jelenleg a kelet-ukajnai szakadárok fogságában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.