Gilisztás

Banksy graffitije rasszistának bizonyult

Eltávolíttatta a helyi tanács Banksy brit graffitiművész új alkotását a dél-angliai Clacton-on-Sea egyik épületének faláról, miután panasz érkezett a kép rasszistásnak titulált tartalma miatt.

2014.10.03 18:29MTI
Fotó: Facebook screenshot - National Policy Institute

A falfestmény ezen a héten tűnt fel Clacton-on-Sea-ben, ahol nemsokára időközi választást tartanak a korábban konzervatív párti helyi képviselő - a szélsőségesen EU-ellenes - UKIP-hez való átigazolása miatt.

A megsemmisített képen galambok tartottak táblákat "Nem látjuk szívesen a bevándorlókat", "Irány vissza Afrika" és "El a kezekkel a gilisztáinktól" feliratokkal egy jóval egzotikusabbnak tűnő madár felé.

A helyi tanács, amely eltávolíttatta az alkotást, nem tudott arról, hogy a brit graffitiművész legújabb munkáját semmisíti meg. A tanács szóvivője, Nigel Brown szerint a hét elején érkezett hozzájuk panasz, amelyben rasszistának és sértőnek nevezték az alkotást.

Mire a képről készített fénykép felkerült a Banksy honlapján szereplő "katalógusba", addigra az eredeti alkotást már el is tüntették a falról. Brown szerint a helyszínt felkeresték a tanács munkatársai, és egyet értettek azzal, hogy a képet valóban lehet sértőként értelmezni, ezért az ilyen ábrák 48 órán belüli eltávolítását előíró irányelveknek megfelelően, megsemmisítették a falfestményt.

"Természetesen örömmel látnák bármely tengerparti sétányunkon egy helyénvaló, eredeti Banksy-alkotást és örülnénk, ha a művész a jövőben visszalátogatna hozzánk" - idézte Brownt a BBC. Banksy szóvivője szerint a művész nem kíván tovább foglalkozni a clactoni üggyel.

A titokzatos graffitiművész alkotásainak gyakori témája a politika, a háborúk, a globális felmelegedés, a megfigyelés és a rossz munkakörülmények. Banksy műveinek egy részét korábban eltávolították a falakról és több százezer fontért adták el őket.

Az utcaművésznek ez már a második új alkotása volt a héten: pár nappal ezelőtt a délkelet-angliai Folkestone egyik épületének falát díszítette fel. Az Art Buff (Művészetrajongó) című alkotás egy idősebb nőt ábrázol, aki fejhallgatóval a fején, két kezét hátrakulcsolva mered egy üres talapzatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.