Fontos az értelmiség

300 elsőéves magyar diák kap ösztöndíjat a Vajdaságban

"A magyar nemzet jövője szempontjából kulcskérdés az anyanyelvi közoktatásra épülő felsőoktatásban való részvétel, az értelmiség képzésének ügye".

2014.10.01 15:13MTI
freedigitalphotos.net/dan

Idén 300 első- és 70 felsőéves délvidéki egyetemista és főiskolás hallgató részesül a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), a magyar kormány, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által közösen meghirdetett felsőoktatási ösztöndíjban, és ezzel több mint 1500-ra nőtt a támogatott diákok száma.

Az ösztöndíj-szerződéseket ünnepélyes keretek között írták alá szerdán az észak-bácskai Szabadkán. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a magyar nemzet jövője szempontjából kulcskérdés az anyanyelvi közoktatásra épülő felsőoktatásban való részvétel, az értelmiség képzésének ügye".

Emellett a magyar nyelvű felsőoktatás a szülőföldön való megmaradásnak és a Délvidéken élő magyar közösség erősítésének az egyik alapja is, és ezt anyagilag is szeretné segíteni a magyar kormány - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben idézte a magyar Alaptörvény azon szakaszát, amely szerint "Magyarország felelősséget visel a határainkon kívül élő magyarok sorsáért". Az államtitkár elismerően szólt az MNT oktatásfejlesztési stratégiájáról, amelyet a Kárpát-medencében egyedülállónak nevezett. Korhecz Tamás, az MNT elnöke a hallgatókhoz szólva az előttük álló évekről beszélt.

"Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz gazdasági és közéleti körülmények között fognak Önök egyetemre járni, de arról is meg vagyok győződve, hogy jól választottak, amikor a szülőföldi továbbtanulás mellett döntöttek. Igaz, hogy manapság divat alábecsülni a szülőföldet, divatos felbecsülni a máshol lévő érvényesülési lehetőségeket, divat abban gondolkodni, hogy elhagyjuk a szülőföldünket, mert itt nincs perspektíva. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ez a divat csupa féligazságokon alapul" - állapította meg.

Kiemelte, hogy több szakon is csak szerb nyelven folyik az oktatás, ami az egyetemi tanulmányokat nehezebbé teszi, a munkavállalásnál viszont olyan többletet jelent, amilyennel a csak magyar nyelven tanuló fiatalok nem rendelkeznek.

Az MNT leköszönő elnöke emellett a szülőföldön való boldogulást és a magyar közösség erősítését hangsúlyozta beszédében. Az MNT ösztöndíjainak havi összege 90-150 euró (28 ezer-46,5 ezer forint).

A hallgatók ebből a tankönyveiket, a jegyzeteiket, a szükséges füzeteket vagy akár a lakbért is tudják fedezni. A felsőoktatási ösztöndíjprogramot 2011-ben indította az MNT az oktatásfejlesztési stratégiájának részeként.

A program célja a vajdasági magyar fiatalok továbbtanulásának ösztönzése a szülőföldjükön, és ezzel a vajdasági magyar közösség képzettségi szintjének javítása. Az MNT felsőoktatási stratégiája a felvételire való felkészítéstől egészen a munkavállalásig támogatja fiatalokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.