Hőbörög a fizetése kurtítása miatt

"Csak" évi százezer eurót keres az olasz parlament borbélya

A római parlament kedden csökkentette a képviselőházban és a szenátusban dolgozó közalkalmazottak bérét: a parlamenti gyorsírók, titkárok és borbélyok a bírósághoz fordulnak fizetésük megkurtítása miatt.

2014.09.30 16:33MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Az olasz kormány által diktált költségvetési szigorítások értelmében a parlament két házában dolgozó adminisztratív személyzet tagjai mostantól kezdve nem kereshetnek többet fejenként évi bruttó 240 ezer eurónál (72 millió forintnál). Ennél is többet kerestek eddig a képviselőházban és szenátusban a legmagasabb beosztásban foglalkoztatott tanácsosok.

A maximum 240 ezres plafon Giorgio Napolitano olasz államfő éves bruttó fizetésének felel meg. A parlamenti gyorsírók bérét évi bruttó 170 ezer euróra, a képviselőházi és szenátusi archívumban dolgozókét évi bruttó 160 ezer euróra, a parlamenti borbélyok bérét évi bruttó 99 ezer euróra csökkentették.

Olaszországban köztudott, hogy nincsenek anyagi gondjai annak, akinek állást sikerül szereznie a római képviselőházban vagy szenátusban. A 630 képviselő mellett 1600 fős adminisztráció dolgozik, a 315 fős szenátusban 799 fő a szenátorok munkáját segítő állomány létszáma.

Az olasz kormány tervei szerint a parlamenti bérkorlátozással a költségvetés 2018-ig mintegy százmillió eurót tud megtakarítani. A parlamenti dolgozók érdekképviseletei bejelentették, hogy bíróság elé idézik a kormányt a szerintük jogtalan bércsökkentés miatt. Az olasz átlagfizetés nem éri el az évi bruttó 20 ezer eurót.

A minisztériumokban dolgozó olasz közalkalmazottak átlagbére évi bruttó 33 ezer euró körül mozog. Az olasz szenátorok bére megközelíti a havi bruttó 20 ezer eurót, a képviselőké valamivel alacsonyabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.