Kína

Két halálos ítélet a kasgári imámgyilkosság ügyében

A nevük alapján ujgur nemzetiségű férfiak közül kettőt terrorista csoport szervezéséért, vezetéséért és gyilkosságért ítélt halálra a helyi, középszintű bíróság.

2014.09.29 08:17MTI

Két férfit halálra ítéltek, egy harmadik pedig életfogytig tartó börtönbüntetést kapott az északnyugat-kínai Hszincsiangban, mert közük volt egy neves kasgári imám meggyilkolásához - jelentette a kínai állami média hétfőn.

A nevük alapján ujgur nemzetiségű férfiak közül kettőt terrorista csoport szervezéséért, vezetéséért és gyilkosságért ítélt halálra a helyi, középszintű bíróság, míg harmadik társuk büntetése terrorcsoporthoz tartozás és gyilkosság miatt életfogytig tartó szabadságvesztés lett. A 74 éves Jume Tahír megölésében részt vevők közül kettőt a gyilkosság helyszínén agyonlőttek.

A bűncselekményt júliusban követték el egy reggeli szertartás után Kína legnagyobb mecsetjének, a kasgári Id Kahnak a szomszédságában. Az áldozat az ország közismert, a hatalomhoz lojális muszlim közösségi vezetője volt.

A bíróság idézett közleménye szerint Geni Haszan szélsőséges vallási tanok befolyása alatt bujtotta fel társait arra, hogy "hazafias vallási személyiségeket" gyilkoljanak meg.

Tavaly a szintén hszincsiangi Turpán prefektúrában otthona előtt megkéselték Abdurehim Damaolla imámot, miután terroristának bélyegezte az erőszakos cselekményekben részt vevő ujgurokat, és segítette kézre kerítésüket.

1996-ban ugyancsak a csaknem 600 éves Id Kahn mecsetnél Tahír elődjét két álarcos támadta meg, de az imám, aki akkor 75 éves volt, túlélte a 21 késszúrást.

Az idei merényletet megelőzően, júliusban egy Kasgár városhoz közeli településen a rendőrőrsre és több kormányzati épületre támadtak több tucatnyian. Megöltek 37 polgári személyt, több mint 90-en megsebesültek. A rendőrök a támadók közül 59-et megöltek, több mint 200 gyanúsítottat őrizetbe vettek.

Sajtóbeszámolók szerint a kasgári események után 17 helyi tisztségviselőt, hivatali alkalmazottat büntettek meg. Az érintett település párttitkárát és rendőrfőnökét leváltották, a megye ujgur vezetőjét szigorú figyelmeztetésben részesítették. A régióban a több súlyos áldozattal járó merényletet követően általános terrorellenes kampányt hirdettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.