Halálra ítélték a kínai rabot

Még megélhette, hogy kiderült: ártatlan

Szerencsésnek mondhatja magát az a kínai férfi, akit gyilkosságért halálra ítéltek, ám 13 börtönév elteltével mégis megérhette, hogy kiderült: ártatlan.

2014.09.26 19:55MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

A Kuangtung tartományi Csuhaj városba való Hszü Huj esetéről pénteken számolt be az állami média. A férfit 2001-ben ítélték el egy 19 éves nő megerőszakolása és meggyilkolása miatt, de a rászabott legsúlyosabb büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették.

Ez a kínai igazságszolgáltatás gyakorlatában lényegében életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. Hszü állítólag újra és újra tagadta az ellene felhozott vádat és tiltakozott a súlyos büntetés ellen, de a helyi ítélőszék rendre visszautasította beadványait.

Mígnem 2007-ben a legfőbb ügyészség ellentmondást fedezett fel az elítélt vallomása és a bizonyítékok között. Megállapították azt is, hogy a szagminta alapján történt kutyás azonosítás nem lehet perdöntő. Mindazonáltal nem kapkodták el az igazságszolgáltatást.

A helyi, tartományi ügyészség ugyan már 2008-ban javasolta az ügy újratárgyalását - amelyre végül szakértők bevonásával sor is került -, ám a csuhaji fellebbviteli bíróság csak idén szeptember 9-én mondta ki Hszü ártatlanságát. Kínában a múltban nem ritkán fordultak elő téves vagy nem megalapozott bírói döntések, születtek téves halálos ítéletek is.

Nem kis részben emiatt 2007-től módosították a halálbüntetésre vonatkozó törvényt, aminek megfelelően azóta csak a legfelsőbb bíróság hagyhat jóvá halálos ítéletet. 2010-ben a Büntető Törvénykönyv módosítása során 13 fajta bűncselekmény büntetési tételei közül törölték a halálbüntetést.

Bár nem hivatalos statisztikák szerint még mindig a világ legnépesebb országában hajtják végre a legtöbb kivégzést évente, a végrehajtandó halálbüntetések száma csökken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.