Maradnak ameddig kell

Franciaország az iraki erők megerősödéséig folytatja a légi csapásokat

Franciaország addig folytatja az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban, amíg az iraki hadsereg át nem veszi az ellenőrzést az érintett országrészben.

2014.09.24 17:42MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

"Maradunk a szükséges ideig, amíg az iraki hadsereg felül nem kerekedik" az Iszlám Állammal szemben - hangsúlyozta Manuel Valls francia miniszterelnök a francia katonai beavatkozásról rendezett nemzetgyűlési vitában.

Megerősítette, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben, amely Szíriában is bombázza a dzsihadisták állásait, Franciaország csak Irakra akar "koncentrálni". Valls szerint Bassár el-Aszad elnök "nem lehet partner az IÁ elleni harcban".

A miniszterelnök arra emlékezett, hogy Franciaország Irakban egy nemzetközi koalíció tagjaként az ENSZ támogatásával és a bagdadi vezetés kérésére avatkozott be.

"Irak segítése Franciaország megvédése, mivel az Iszlám Állam nem fog megállni Irakban. A nemzetvédelem a tét" - fogalmazott Valls.

Emlékeztetett arra, hogy "közel ezer francia állampolgár" vett részt a harcokban az iszlamisták oldalán vagy toboroz számukra harcosokat. Franciaország eddig csak egyszer, múlt pénteken bombázta Irak északkeleti részén az IÁ egyik logisztikai raktárát, miután Francois Hollande államfő előző nap engedélyezte a légi csapások megkezdését.

A dzsihadista szervezet hétfőn arra buzdította híveit a világban, hajtsanak végre véres terrorcselekményeket az országaikban élő hitetlenek ellen, külön megemlítve a franciákat. A terrorszervezet algériai ága még aznap elrabolt egy francia turistát Algériában, és kivégzéssel fenyegeti, amiért Franciaország csatlakozott az IÁ elleni amerikai légicsapásokhoz Irakban.

Az 55 éves Hervé Gourdelt vasárnap este hurcolták el a fővárostól, Algírtól 110 kilométerre található Tizi-Uzuba. Keresésére az algériai hadsereg 1500 katonáját mozgósították.

"Akármilyen súlyos is ez a helyzet, semmilyen zsarolásnak, nyomásnak, ultimátumnak nem engedünk, legyen az a legaljasabb vagy a legocsmányabb" - mondta Valls.

A parlamenti vita végén nem lesz szavazás, de azt tudni lehet, hogy szinte a teljes politikai elit támogatja a francia katonai beavatkozást Irakban.

Csak a szélsőbaloldali és egyes zöld párti képviselők jelezték ellenérzéseiket. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter kedden este jelezte, hogy "a következő" napokban újabb francia légi csapásokra lehet számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.