Változnak a szabályok

Jövőre a második gyermekért is jár majd szülési pénz Csehországban

A hatályos szabályok szerint jelenleg az első gyerekre a cseh nők 13 ezer koronát kapnak, ikrek esetén pedig 19 500 koronát.

2014.09.24 17:35MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Jövő évtől a második gyerekért is kapnak szülési pénzt a cseh nők - a kormány javaslatát szerdán szavazta meg a cseh képviselőház. A második gyerekért járó szülési pénz 10 ezer korona, azaz mintegy 113 ezer forint. 2010-ig Csehországban minden gyermekért járt a nőknek a szülési pénz.

A Petr Necas vezette akkori jobboldali kormány azonban takarékossági okokra hivatkozva ezt a támogatást egy gyerekre szűkítette. A szociáldemokrata Bohuslav Sobotka vezette új koalíciós kabinet célja, hogy fokozatosan visszaállítsák a 2010 előtti állapotokat.

A hatályos szabályok szerint jelenleg az első gyerekre a cseh nők 13 ezer koronát kapnak, ikrek esetén pedig 19 500 koronát. A szülési pénz feltétele, hogy a család egy főre eső átlagos bevétele ne legyen magasabb, mint a minimálbér 2,4-szerese.

A szerdai parlamenti döntés szerint ezt a szorzószámot januártól 2,7-re emelik. Januártól 9200 korona lesz a minimálbér Csehországban, 700 koronával magasabb, mint jelenleg.

A parlament nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy jövő évtől újra bevezessék a szülési pénzt az összes gyerekre. A parlamenti vita szerint a cseh államnak jelenleg erre nincs megfelelő fedezete. A munkaügyi és népjóléti minisztérium szerint a második gyerekre bevezetett szülési pénz jövőre mintegy 330 millió koronájába fog kerülni az államkasszának. Tavaly a cseh állam 11 300 esetben fizetett szülési pénzt.

A teljes összeg értéke 147,7 millió korona volt. Csehországban a szülési pénz szociális támogatásnak minősül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.