100 milliárd jüan

A nagy botrányok után visszatérőben a kínaiak adakozó kedve

A statisztikák szerint tavaly csaknem 100 milliárd jüan (4 ezer milliárd forint) felajánlás érkezett a kínai adományozó szervezetekhez. Ez körülbelül 21 százalékkal több a 2012-es adatokhoz képest, és három éven belül először mutat növekedést.

2014.09.23 15:36MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A kínaiak adományozási hajlandósága az évtized elején, a legnagyobb jótékonysági szerveket, így a kínai Vöröskeresztet és a Központi Adományozó Szövetséget érintő adományok felhasználásával kapcsolatos botrányokat követően esett vissza.

A kínai Vöröskereszt több alkalmazottját sikkasztáson kapták, miután azok a szociális médiában vágtak fel vagyonukkal, luxusautóikkal és drága táskáikkal.

Pár hónappal később a szervezet elszámolásaiban is visszásságokra, így indokolatlanul magas költésre találtak a hatóságok, újabb társadalmi felháborodást kiváltva.

Nem sokkal később pedig penészesedő, felhasználatlanul álló pénzeket mutató fotók terjedtek a kínai interneten. Ugyanebben az évben tovább rontotta a helyzetet a Központi Adományozó Szövetség 15 millió jüanos (600 millió forint) vállalati felajánlásokat érintő sikkasztási ügye.

A jótékonykodásba vetett bizalom olyan mélységbe süllyedt akkor, hogy az ország 121 vezető adománygyűjtő szerve közös kampányt indított átláthatóságának növelését ígérve.

A kampány akkor sikertelennek bizonyult, ugyanakkor a statisztikákat közlő információs központ 2013-ban az adatok javulásáról számolt be, ehhez hozzájárult a hírességek egyre több felajánlása és az internetes adományozási lehetőségek terjedése is.

A kínai Vöröskeresztbe vetett bizalom is javulni látszik, a szervezet a 2011-es 2,9 milliárd jüanos (116 milliárd forint) felajánlás után tavaly már 3,21 milliárd jüant (128 milliárd forint) gyűjtött be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.