"Iskolai sztrájk"

Hongkongi diákok ezrei kezdtek egyhetes tüntetéssorozatba

Így követelik a szabad jelöltállítást a következő kormányzóválasztáson.

2014.09.22 16:39MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az úgynevezett "iskolai sztrájk" délután kezdődött és a Kínai Egyetemnél öltött formát, ahol a többségükben fehér pólót viselő diákok ülve, az erős napsütéstől magukat ernyővel védve hallgatták a dobogón szónoklókat. Időnként jelszavakat skandáltak, máskor a könyveikbe, jegyzeteikbe temetkeztek.

A szervezők szerint a tüntetők száma elérte a 13 ezret. Megfigyelők úgy vélik, a több mint 20 egyetem és főiskola diákjait mozgósító tüntetés mintegy "előjátéka" a Foglald el a központot! nevű mozgalom nagyszabásúra tervezett demonstrációjának, amelynek során a város pénzügyi központját kívánják megbénítani.

A kínai törvényhozás a múlt hónapban arról határozott, hogy "a hongkongi demokrácia kiszélesítése érdekében" a 2017. évi kormányzóválasztáson biztosítja az általános választójog érvényesülésének lehetőségét, ám a végleges jelöltállítás joga - 2-3 jelölt állítható - egy, a helyi társadalmi rétegeket "széles körben" képviselő 1200 fős jelölőbizottság dolga lesz.

A különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez Peking jóváhagyására is szükség lesz. Korábban egy választási bizottság szavazott a kormányzó személyéről.

Peking a Kínához 1997-ben visszakerült gyarmatnak az egy ország két társadalmi rendszer elve keretében magas fokú autonómiát ígért és biztosított, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőbeni választási reform a hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" és az ország törvényei alapján történjen.

Ez pedig - hangsúlyozzák - egyelőre kizárja az úgynevezett szabad jelölés rendszerét. A hongkongi megmozdulást szervező diákszövetség közölte, megkapták az engedélyt arra, hogy kedd és csütörtök között a város központi kerületében folytassák demonstrációjukat.

A hallgatókat egyébként több mint 400 egyetemi oktató, alkalmazott biztosította támogatásáról, s az egy hét során helyenként nyilvános előadásokkal "pótolják" az elmaradt órákat. A hongkongi kormányzat közleményben tudatta, hogy tiszteletben tartja a diákok "ambícióit és kitartását".

Úgy fogalmaztak, hogy a politikai rendszer fejlődésének kérdése bonyolult és ellentmondásos, s ezért érthető, hogy a sokszínű hongkongi társadalom különböző csoportjai, egymástól eltérő véleményeket és érveket fogalmaznak meg ezzel kapcsolatban.

A pekingi döntést követően a Foglald el a központot! mozgalom lendülete némileg megingott, egyik vezetője kudarcnak ismerte el korábbi hangos kiállásuk eredménytelenségét.

Sajtóbeszámolókból és felmérésekből kiderült, hogy a hongkongiak megosztottak a kérdésben, s korábban nem tapasztalt méretekben az úgynevezett "Peking-pártiak", vagy a hivatalos választási rendet elfogadók is hallatták a hangjukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.