A szenvedést elevenítették fel

A kommunizmus idején üldözött albán egyház tagjaival találkozott a pápa

"Albánia tanúja volt annak, milyen erőszakot, milyen tragédiákat idézhet elő, amikor Istent kényszerrel kizárják az emberek és a közösségek életéből. Amikor egy ideológia nevében ki akarják zárni Istent a társadalomból (...) az oda vezet, hogy az emberek hamarosan elveszítik önmagukat."

2014.09.21 19:49MTI
freedigitalphotos.net/africa

Az egykori ateista és egyházellenes kommunista rezsim okozta szenvedést elevenítették fel Ferenc pápa vasárnapi albániai látogatásán.

A hat legnagyobb albániai vallási közösség, a muzulmánok, ortodoxok, katolikusok, evangélikusok, zsidók és a muzulmán misztikus rendhez tartozó bektásik vezetőivel találkozott Ferenc pápa a tiranai katolikus egyetemen.

"Albánia tanúja volt annak, milyen erőszakot, milyen tragédiákat idézhet elő, amikor Istent kényszerrel kizárják az emberek és a közösségek életéből. Amikor egy ideológia nevében ki akarják zárni Istent a társadalomból (...) az oda vezet, hogy az emberek hamarosan elveszítik önmagukat" - fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő, aki az országba való megérkezésekor mondott első beszédében a vallások közötti együttélés példájának nevezte Albániát, hangsúlyozta, hogy a világ számos részén ma is intolerancia uralkodik a más vallási nézeteket vallókkal szemben.

"A másik vallásban ne vetélytársat, még kevésbé ellenséget, testvért lássunk! - hangoztatta Ferenc pápa. Kijelentette: "Isten nevében gyilkolni szentségtörés, Isten nevében kirekeszteni a másikat emberellenes".

Az egyházfő a vallásokat együttműködésre is buzdította az egyre szélesebb szociális igazságosság, a minden társadalmi réteget átfogó gazdasági fejlődés megteremtése érdekében.

Ferenc pápának Tirana új székesegyházában az albán kommunizmus évtizedeinek üldözését túlélő papok és szerzetesnők számoltak be szenvedéssel teli megpróbáltatásaikról.

A pápa több alkalommal meghatódott. Az egyházfő könnyezve ölelte át a 84 éves Ernest Simoni atyát, aki azt idézte fel, hogy a 27 év börtön alatt elszenvedett kínzások ellenére sem tudták rávenni arra, hogy hitét megtagadja.

Albániai látogatása utolsó állomásán Ferenc pápa felkereste a Tiranától 30 kilométerre levő Betánia Központot, ahol gyerekekkel és az Albániában működő karitatív intézetek gondozottjaival találkozott.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságíróknak elmondta, hogy a Teréz-anyáról elnevezett tiranai téren vasárnap délben 250-300 ezres tömeg vett részt a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén, közöttük muzulmánok és ortodoxok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.