A bejárat romokban

Merénylet az egyiptomi külügyminisztériumnál!

Pokolgép robbant vasárnap Kairó szívében, az egyiptomi külügyminisztérium bejáratánál.

2014.09.21 12:04MTI

A merénylet következtében legkevesebb két rendőr életét vesztette, további hat súlyosan megsebesült - jelentette az an-Níl egyiptomi hírtévé.

Az áldozatok számáról érkező hírek eltérőek, egyes források négy halálesetről szólnak. A rendőrség lezárta az egyik legsűrűbben látogatott bazársort is magában foglaló környéket attól tartva, hogy ott további robbanószerkezeteket rejthettek el.

Az an-Níl által közölt képek szerint a házilag előállított robbanószerkezet okozta detonáció egy fát gyökerestül kitépett a földből. A Bulák Abul-Elá nevű munkásnegyed egyik iskolája a tetthely közvetlen közelében található, és a vasárnapi tanévkezdés miatt a szokásosnál is nagyobb volt a forgalom. Számos szülő sietett a helyszínre, hogy hazavigye gyermekét.

Hasonló méretű robbantás legutóbb három hónappal ezelőtt történt az arab világ legnépesebb városában. A Mohamed Murszi iszlamista elnök megbuktatásához vezető, tavaly június 30-i tömegtüntetések első évfordulóján három bomba robbant az elnöki hivatal mellett.

A detonációban két rendőr vesztette életét. Egyelőre senki sem jelentkezett a vasárnapi merénylet elkövetőjeként. A 2011-es egyiptomi forradalom óta, és főképpen Murszi elmozdítása után jelentősen fokozódott az észak-afrikai országban tevékenykedő különböző terrorszervezetek jelenléte, amelyek támadásainak célpontjában elsősorban az új hatalmat támogató hadsereg és a rendőrség tagjai állnak.

Egyes helyi sajtójelentések szerint nemrég a Szíriában és Irakban hatalmas országrészeket uraló Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista milícia is megjelent Egyiptomban. Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő szombaton megerősítette azt a hivatalos egyiptomi álláspontot, miszerint Kairó teljes mértékben az IÁ ellen alakuló nemzetközi összefogás mellett áll.

Mind ő, mind pedig Számeh Sukri külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Egyiptom már meg is kezdte terrorellenes harcát az országhatárokon belül. Továbbra sem világos, hogy Kairó miként kíván hozzájárulni az IÁ elleni erőfeszítésekhez. Egyelőre minden jel arra utal, hogy egyiptomi katonák nem vesznek részt a nemzetközi hadjáratban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.