Légtérsértés

Feszültséget okoznak a mindenhova berepülő orosz gépek

Amerikai és kanadai harci gépek orosz katonai repülőgépeket tartóztattak fel a héten a két ország légterének közelében. Sőt, Svédország felett is járt két harci bombázó.

2014.09.20 09:15MTI

Az amerikai-kanadai Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) közlése szerint szerdán Alaszkától nyugatra hat orosz repülőgép hatolt be az Egyesült Államok légterén kívüli amerikai légvédelmi azonosító övezetbe. Két Alaszkában állomásozó F-22-es vadászgép a NORAD utasítására beazonosított és elfogott (feltartóztatott) két IL-78-as tankergépet, két Mig-31-es vadászgépet és két Tu-95-ös hadászati bombázót.

Csütörtökön kanadai vadászgépek két Tu-95-ös bombázót fogtak el a kanadai légvédelmi azonosító övezetben. Az orosz gépek nem lépték át sem a kanadai, sem az amerikai légtér határát.

John Cornelio, a NORAD és az Északi Parancsnokság (NORTHCOM) szóvivője szerint az Egyesült Államok ezeket az incidenseket nem tekinti fenyegetésnek. Orosz hadgyakorlatok idején az elmúlt öt év alatt több mint 50 hasonló eset történt.

Az amerikai média mégis kiemelten foglalkozott az incidensekkel amiatt, hogy az Egyesült Államok és Oroszország között megnőtt a feszültség az ukrajnai válság miatt, és mert a héten Washingtonban és Ottawában járt Petro Porosenko ukrán elnök.

Svédország tiltakozott Moszkvánál légterének megsértése miatt

Fotó: freedigitalphotos.net/Tim Beach

A svéd külügyminisztériumba kérették pénteken a stockholmi orosz nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki amiatt, hogy az orosz légierő két vadászbombázó repülőgépe megsértette Svédország légterét - közölte Twitter-bejegyzésében Carl Bildt svéd külügyminiszter.

"Az orosz nagykövet éppen most kapta meg a tiltakozó jegyzéket Svédország légterének orosz vadászbombázók által történt durva megsértése miatt" - írta a tárcavezető a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint.

Amint a svéd tömegtájékoztatás korábban jelentette, több Gripen svéd vadászgép repülőgép szállt fel, miután két orosz Szu-24-es megsértette Svédország légterét a Balti-tenger fölött. A tájékoztatás szerint az orosz vadászbombázók Kalinyingrádból indultak, megkerülték a lengyel tengerpartot, és alacsony magasságban repülve a Balti-tengeri svéd Öland szigete felé vették az irányt. Miután az egyik svéd vadászgép látóterükbe került, az orosz gépek elhagyták a svéd légteret.

A Daily Mail című brit újság pénteki híre szerint két Typhoon típusú brit vadászgép szállt fel a skóciai Lossiemouth légitámaszpontról két orosz Tu-95-ös stratégiai bombázó repülőgép elfogására, amelyek nemzetközi légtérben, de Nagy-Britannia határának közvetlen szomszédságában repültek. Ez esetben azonban végül nem történt légtérsértés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.