Ukrán helyzet

Szabadlábon a tüntetők agyonlövésével gyanúsított Berkut-parancsnok

Szabadlábra helyezte pénteken egy kijevi bíróság a Berkut nevű, mára feloszlatott ukrajnai belügyi rohamegység parancsnokát, akit a főügyészség 39 tüntető agyonlövésével gyanúsít.

2014.09.19 18:56MTI
Fotó: Facebook/BERKUT - Ukraine

A főügyészség közleményében felháborodásának adott hangot a Pecserszk kerületi bíróság döntése miatt, és jelezte, hogy fellebbezést nyújt be, mert fennáll a gyanúsított szökésének veszélye.

A századparancsnokot két alárendeltjével együtt azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy február 20-án, törvényellenes parancsot végrehajtva jogtalanul éleslőszert vetettek be, és megöltek 39 tüntetőt a hatalomváltásért és Ukrajna európai integrációjáért a Majdanon, azaz a Függetlenség terén demonstrálók közül. A bűncselekmény a térről nyíló Insztitutszka utcában történt.

A Berkut-parancsnok az ukrán büntetőtörvénykönyv szerint ezért legalább tíz év, de akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is számíthat.

A bíróság azzal indokolta szabadlábra helyezését, hogy a férfinak felesége, három gyermeke, Kijevben lakása, valamint "jó hírneve" van. Ez a testület szerint elegendő garancia arra, hogy a gyanúsított nem készül elrejtőzni a felelősségre vonás elől.

A Majdan-tüntetések résztvevői között egyre nő az elégedetlenség, mert mindezidáig nem ítéltek el senkit a demonstrálók elleni jogtalan fegyverhasználat miatt.

A hónapokig tartó kijevi tüntetések végnapjaiban, február 18. és 20. között súlyos összecsapások történtek a karhatalom és a tiltakozók között. Mindkét oldal hírt adott arról, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. A zavargásokban több mint százan haltak meg, többségük életét mesterlövészek oltották ki. A nyomozás során fény derült arra, hogy tüntetőkre az azóta feloszlatott Berkut (Szirti sas) rohamegység fegyveresei lőttek.

Olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy a demonstrálók meggyilkolásához köze volt a nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU alárendeltségében lévő Alfa-osztagnak is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.