A befektetők már tudták

Glasgow elszakadna, de Skócia az Egyesült Királyság része marad

A várható végeredmény megerősíti a YouGov brit közvélemény-kutató felmérését, amivel a 54-46-ra az elszakadáspártiak bukását vetítették előre.

2014.09.19 07:09ma.hu
Forrás: youtube.com

A szavazatokat még számolják a Skócia függetlenségéről rendezett csütörtöki népszavazás után, de több mint kétharmados feldolgozottságnál 54,3-45,7-re vezetnek az uniópártiak, vagyis Skócia az Egyesült Királyság része marad - írja az Index. A végeredmény szinte pontosan megerősíti a YouGov brit közvélemény-kutató felmérését, amivel már a számolás kezdetekor 54-46-ra az elszakadáspártiak bukását vetítették előre.

Órákon át csak ebből az egy felmérésből lehetett kiindulni, de a YouGov elnöke, Peter Kellner a fejét tette rá, hogy a nemek lesznek végül többségben.

Megkockáztatva, hogy komplett hülyének fogok kinézni, 99 százalékban biztos vagyok benne - mondta. A 3000 ember megkérdezésével készült felmérésről annyit tudni, hogy nem hagyományosan vett exit poll, mert nem a szavazóköröknél, hanem később, az interneten készítették már leszavazott skótok megkérdezésével.

Napközben úgy tűnt, hogy a befektetők is az elszakadáspártiak vereségével kezdtek el számolni, a bizonytalanság miatt az elmúlt időszakban hullámvölgyet megjáró font ugyanis kétéves csúcspontra ért az euróval, és kéthetesre a dollárral szemben.

Egész Skóciát megmozgatta a referendum, amire több mint négymillió szavazót vártak. Már a szavazás előtt is rekordrészvételre számítottak, és ugyan egyelőre csak szivárognak az adatok, de minden jel szerint több városban is 80 százaléknál többen mehettek el szavazni, Dundee-ban pedig akár a 90 százalékot is elérhette a részvétel.

Az uniópártiak győzelmével a függetlenség kérdése egy ideig biztos nem kerülne újra elő. Az SNP sokat veszíthet, ha a referendum elbukik. Mivel a pártnak teljes mellszélességgel ki kellett állnia az elszakadás mellett, sőt, már évtizedek óta a függetlenségi népszavazás volt a legfontosabb célja, ezért komoly politikai csapást szenved el, ha valóban a nemek kerekednek felül, főleg, ha a YouGov felmérésében jelzett mértékben.

Glasgow igennel szavazott: 194 779 függetlenség párti szavazat a 169 347 nem ellenében, vagyis a legnagyobb skót város választóinak 53,5 százaléka elszakadna. A részvétel az átlagosnál alacsonyabb, 75 százalékos volt.

Hiába nyer azonban a nem, akkor sem lesz már semmi olyan, mint régen. A három legnagyobb brit párt, a toryk, a liberális demokraták és a Munkáspárt vezetői együtt ígérték meg a kampányhajrában, hogy további jogköröket adnak Skóciának, amennyiben az Egyesült Királyság része marad - írja az Index.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.