Moszkva Kairóval bizniszel

3,5 milliárd dolláros fegyverüzlet van születőben

Moszkva és Kairó között 3,5 milliárd dollár (több mint 845 milliárd forint) értékű fegyverszállításról született előzetes megállapodás

2014.09.17 19:41MTI
freedigitalphotos.net/tongdang

A hírt az orosz Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat vezetője, Alekszandr Fomin megerősítette, de további részletekbe nem bocsátkozott.

Az orosz sajtó Szergej Csemezov, a Rosztyeh (Rostech) orosz állami vállalat elnökének egy korábbi kijelentése alapján tudni véli, hogy az Egyiptomnak szánt szállítmány könnyűfegyvereket, légvédelmi rendszereket és tüzérségi felszereléseket is magában foglalna.

Az el-Balad egyiptomi hírtévé honlapján egy hete arról számolt be, hogy Moszkva Sz-300-as típusú légvédelmi rendszer leszállításáról kötött megállapodást Kairóval.

A szerdai hír egy hónappal Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő oroszországi látogatása után került napvilágra. A Maszr al-Arabíja egyiptomi hírportál arra emlékeztet, hogy a most körvonalazódó végleges megállapodás tartalmáról már tavaly november óta folynak a találgatások, amikor ez ügyben először látogatott az észak-afrikai országba egy magas rangú orosz küldöttség.

A Maszr al-Arabíja szerint Egyiptom Mi-35-ös típusú harci helikopterek, Mi-17-es szállító- és támogatóhelikopterek, illetve MiG vadászrepülőgépek beszerzésére is törekszik a tárgyalások során, amelyekre azután került sor, hogy az Egyesült Államok tavaly ősszel befagyasztotta az Egyiptomnak szánt évi mintegy 1,3 milliárd dolláros katonai segélyét. Washington és Kairó szoros stratégiai kapcsolata megromlott, miután Szíszi - akkor még hadsereg-főparancsnokként - megbuktatta az ország első demokratikus úton megválasztott elnökét, az iszlamista Mohamed Murszit.

Az új egyiptomi alkotmányról tartott januári népszavazást és a májusi elnökválasztást Amerika mindazonáltal a demokratizálódás pozitív jeleként értékelte, s a segélyek visszatartásának részleges feloldása mellett arról is biztosította az egyiptomi vezetőket, hogy a közeljövőben leszállítják azt a tíz Apache típusú harci helikoptert, amelyeknek eredetileg egy évvel ezelőtt kellett volna megérkezniük.

A légi járművek azóta sem kerültek Egyiptomba, és a két ország kapcsolata továbbra sem a régi. Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőre, és az amerikai-egyiptomi nézeteltérések kínálta lehetőség - megfigyelők szerint - már csak az ukrán válság kapcsán született, Moszkvát sújtó gazdasági büntetőintézkedések miatt is kapóra jött az orosz hadiiparnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.