Harcra fel?

Egyre több lengyel támogatná a sorkötelezettség visszaállítását

A lengyel hadsereg jelenleg mintegy 100 ezer katonából, valamint 20 ezernyi önkéntes tartalékosból áll.

2014.09.16 18:08MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Egyre több lengyel támogatná a sorkatonai szolgálat visszaállítását - derül ki a Lengyel Statisztikai Hivatal (CBOS) kedden közzétett adataiból, a nemzetvédelmi minisztérium azonban nem tervezi a sorkötelezettség újbóli bevezetését.

A lengyelek 47 százaléka tartja elegendőnek a csak hivatásos katonákból álló hadsereget. Így 7 százalékkal csökkent a sorkatonai szolgálatot ellenzők száma 2008-hoz képest, amikor megszüntették a katonai szolgálat kötelező jellegét. Ugyanakkor megnőtt a sorkatonai szolgálat határozott támogatóinak a száma.

A megkérdezettek 34 százaléka (2008-ban még csak 26 százalék tartozott ehhez a csoporthoz) úgy vélekedik, hogy a hadsereg nagyrészt hivatásos katonákból álljon, de legyenek sorkatonák is. További 11 százalék alapvetően sorkatonaságra épülő hadsereget szeretne, ez két százalékos növekedést jelent a korábbi kimutatás szerint.

Az augusztus második felében végzett felmérés eredményét a Gazeta Wyborcza című napilap a kelet-ukrajnai harcok súlyosbodásával hozta kapcsolatba. A napilap Jacek Sontát, a nemzetvédelmi minisztérium szóvívőjét is megszólaltatta, aki szerint a katonai kiképzettség minősége szempontjából azonban nem kívánatos a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.

A lengyel hadsereg jelenleg mintegy 100 ezer katonából, valamint 20 ezernyi önkéntes tartalékosból áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.