Ukrán válság

Ismeretlen fegyveresek körülzárták és átkutatják a krími tatár medzslisz székházát

Ismeretlen fegyveresek körülzárták a Krím félszigeti Szimferopolban kedden a krími tatárok képviseleti szerve, a medzslisz székházát, ahol házkutatást tartanak, Oroszországban tiltott iszlám irodalmat keresve, és ahová senkit nem engednek be.

2014.09.16 13:46MTI

Az UNIAN ukrán hírügynökség krími internetes forrásokra hivatkozva azt jelentette honlapján, hogy az akcióban hat álarcos, egyenruhás, géppisztolyos fegyveres és mintegy tíz rendőr vesz részt. A székházhoz érkezett egy rabszállító autó is. Arra a kérdésre, hogy kik ők, és miért vették körbe a medzslisz épületét, az egyenruhások azt felelték, hogy "nincs felhatalmazásuk beszélni".

Helyi források szerint házkutatást tartanak a krími tatárok újságja, az Avdet szerkesztőségében is, amely ugyancsak a medzslisz székházában működik. A főszerkesztő nincs a helyszínen, a házkutatás az ő jelenléte nélkül zajlik. Tiltott iszlám irodalmat keresnek, és dokumentumokat koboznak el.

A székházhoz érkezett újságíróknak nem engedik a fényképezést, és letartóztatással fenyegetik őket. Az Oroszországi Föderáció akkreditációját követelik tőlük, és azt tanácsolják nekik, hogy hagyják el a helyszínt.

Az Avdet helyszínen tartózkodó tudósítója szerint miközben a fegyveresek orosz egyenruhát viselnek, ukrán személyazonosító okmányokat mutatnak fel.

Ali Hamzin, a medzslisz külpolitikai kapcsolatokért felelős osztályának vezetője szerint a rendfenntartó erők fellépésének egyik oka az lehet, hogy a székházon ukrán nemzeti lobogó leng, amelyet szeptember 15-re virradó éjjel pisztollyal fenyegetőző, álarcos ismeretlenek letéptek, de azóta a tatárok újra kitűztek az épületre. Más tatár aktivisták szerint az akció arra vezethető vissza, hogy a medzslisz a Krímben is megrendezett szeptember 14-i oroszországi regionális és helyhatósági választások bojkottjára szólította fel a tatárokat.

"A krími tatárokat akarják megfélemlíteni, mert a medzslisz a krími tatár nép egyetlen képviseleti szerve. Ezért a medzslisz elleni támadás a krími tatárok elleni közvetlen támadás" - jelentette ki Kurtszeit Abdullajev krími tatár aktivista.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolását el nem ismerő medzslisz elnöke, Refat Csubarov és több krími tatár szervezet az orosz helyhatósági választások bojkottjára buzdította a krími tatárokat. A krími választásokat elítélte az ukrán külügyminisztérium is, amely felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy ők is ítéljék el az oroszországi választásoknak a Krímre történt kiterjesztését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.