Emberkereskedelem

A külföldi feleségeket "áruló" honlapokra sújtanak le Kínában

Külföldi arákat ígérő honlapokra csapnak le a hatóságok Kínában, ahol a férfiak túlsúlya következtében virágzik a gyakran emberkereskedelmet magában foglaló közvetítői tevékenység.

2014.09.16 02:30MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

A China Daily információi szerint a hatóságok kifejezetten azokat a portálokat támadják, amelyek egyedülálló férfiak számára szerveznek külföldi utakat, hogy azok során őket külföldi menyasszonyokkal ismertessék össze.

Ilyen honlapokból megfelelő keresőszavak begépelésével tucatnyit találni ma a kínai interneten, ezek Vietnamot, Kambodzsát, Malajziát és más környékbeli országokat javasolnak célpontként.

A lap Vietnam példáját hozza fel, ahol számos "házasságközvetítő" tevékenykedik, gazdag nagyvárosi kínai férfiakat ígérve a helyi hölgyeknek, akiket azután nagyrészt falusi kínaiakhoz adnak egy-egy nagyobb összegért cserébe. Egy nyélbe ütött házasságért szolgáltatói díjként ezek a közvetítők akár 50 ezer jüant (kétmillió forint) is elkérhetnek - állítja a cikk.

A lap hétfői számában a közbiztonsági minisztérium emberkereskedelem elleni osztályának munkatársát, Vang Jinget idézi, aki úgy fogalmaz, számos esetben a lányokat egyszerűen elrabolják, s így kényszerítik házasságra őket.

A közvetítői honlapok mellett a rendőrség a nem kínai származású nők kereskedelme ellen az utcákon is fellép majd, így fokozott ellenőrzést vezetnek be a pályaudvarokon, a kikötőkben és a kereskedők által használt hegyi utakon - mondta Vang.

A jelenség hátterében az 1979-ben bevezetett, eredeti formájában szigorúan egy gyermeket engedélyező családtervezési politika hatása áll, amely a tipikusan fiúgyermekeket előnyben részesítő társadalomban a nemi arányok súlyos eltorzulását okozta.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia egy 2010-es tanulmánya szerint az évtized végére legalább 24 milliót tesz ki a házasulandó korban lévő férfiak túlsúlya az országban, más becslések szerint számuk a 30 milliót is könnyen meghaladhatja majd.

A trend Kínában a prostitúció virágzását hozhatja el, és a nemzetközi házasságok számát növelheti, emellett az erőszakos cselekedetek számát és a társadalmi elégedetlenséget is növelheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.