Tornaterem-avatás Romániában

Püspök és államtitkár is rúgta a bőrt

Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi római katolikus püspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államtitkára, valamint Zsigmond Barna-Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is pályára lépett a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet gimnázium tornatermének a vasárnapi avatóján vívott labdarúgó-mérkőzésen.

2014.09.14 18:57MTI
freedigitalphotos.net/tungphoto

A vendégcsapat és a római katolikus iskola tanáraiból szerveződött csapat barátságos mérkőzésének a kezdőrúgását Berszán Lajos atya, az intézmény létrehozója végezte el, a mérkőzés 7-7-es döntetlenre végződött. A Székelyföld keleti határvidékén felépített intézmény - amelyben gyimesi és moldvai csángó illetve székely gyermekek tanulnak együtt - többes ünnepet tartott vasárnap.

Az iskolai tanévnyitás mellett ez alkalomból ünnepelték a gimnázium megalakulása 20. évfordulóját, az agroturisztikai szakiskolai oktatás elindítását és a tornaterem átadását.

A tornaterem felépítését a magyar állam 200 millió forinttal, a Szeged-Csanádi római katolikus egyházmegye pedig 50 millió forinttal támogatta. Az ünnepség - az intézmény hagyományainak megfelelően - a népviseletbe öltözött tanulók lovas, szekeres felvonulásával kezdődött.

A rendezvényen az iskola volt diákjai közül is sokan részt vettek. "Berszán Lajos atya húsz évvel ezelőtt elkezdett munkájának sok gyümölcse beérett" - méltatta az intézményt az MTI-nek nyilatkozó Soltész Miklós. Az államtitkár természetesnek tartotta, hogy a gyimesi és moldvai csángók esetében az archaikus nyelvük és az erős hitük megőrzésére szokás gondolni.

"De az a törekvésük is jogos, hogy ők is fejlődjenek" - tette hozzá az államtitkár, aki szerint a most átadott tornaterem az intézmény vonzerejét növeli. "A magyar nyelv és a magyarság megőrzése szempontjából óriási jelentősége van az ehhez hasonló intézményeknek.

Magyarországon is azt mondjuk, a kisebbségek nem ellenségei az államnak. Azok inkább erősítik az országot, annak külkapcsolatait. Jó lenne, ha ezt mások is így éreznék" - nyilatkozta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.