Koalíció

Kerry: több állam szárazföldi csapatokat ajánlott fel az Iszlám Állam ellen

Barack Obama elnök kedden fogadja majd új különmegbízottját, John Allen tábornokot, akinek feladata az IÁ elleni koalíció kiépítése lesz. John Kerryt a kongresszus a jövő héten meg fogja hallgatni a témában.

2014.09.14 17:58MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Több ország szárazföldi csapatokat ajánlott fel az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni katonai műveletekhez - jelentette ki az amerikai CBS televízió által vasárnap közvetített interjújában John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője "nagyon bátorítónak" nevezte, hogy több közel-keleti és térségen kívüli ország katonai segítséget ajánlott fel az IÁ elleni harchoz. (Néhány napja 10 arab ország, köztük Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat öbölmenti állam - köztük a rivális Szaúd-Arábia és Omán - ajánlotta fel támogatását az Egyesült Államoknak.) Kerry megismételte, hogy amerikai csapatok nem vesznek majd rész a szárazföldi harcokban.

Dennis McDonough, a Fehér Ház kabinetfőnöke a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "ideális esetben" szunnita erőre van szükség az IÁ legyőzéséhez. McDonough ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy a szíriai felkelőkön, a kurdokon és az iraki kormányerőkön kívül van-e szükség más szárazföldi csapatokra a terrorszervezet legyőzéséhez.

A fehér házi stábfőnök szerint az IÁ elleni katonai fellépés célja az, hogy a militánsok többé ne jelentsenek fenyegetést az Egyesült Államok és közel-keleti szövetségesei számára, ne tudjanak több követőre szert tenni és ne fenyegessék többé a muszlimokat.

Kerry egy korábbi kijelentésének ellentmondva úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok ugyanúgy hadban áll az IÁ terrorszervezettel, mint az al-Kaidával. Ismételten megerősítette, hogy Washington nem kíván Damaszkusszal egyeztetni a szíriai területen az IÁ ellen végrehajtandó légicsapásokkal kapcsolatban.

McDonough azt is elmondta, hogy Barack Obama elnök kedden fogadja majd új különmegbízottját, John Allen tábornokot, akinek feladata az IÁ elleni koalíció kiépítése lesz. John Kerryt a kongresszus a jövő héten meg fogja hallgatni a témában.

A kabinetfőnök a Fox News csatornának úgy nyilatkozott, elégedett azzal a haladással, amelyet a szíriai felkelők felfegyverzése és kiképzése kongresszusi jóváhagyásának ügyében sikerült elérni. A törvényhozás a jövő héten szavaz a kérdésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.