Agyvézést kapott

India hazaengedte a gyilkosságért letartóztatott egyik olasz tengerészgyalogost

Olaszországba érkezett szombaton Massimiliano Latorre, akit betegségére tekintettel az indiai kormány négy hónapra hazaengedett. Latorrét és tengerészgyalogos társát 2012-ben tartóztatták le Indiában gyilkosság vádjával.

2014.09.13 17:57MTI
Fotó: Facebook/Latorre Massimiliano

Olasz állami repülőgép szállította haza Massimiliano Latorre tengerészgyalogost, akit családja és az olasz haditengerészet képviselői vártak egy délolasz katonai repülőtéren. A 47 éves beteg férfit otthonában helyezték el.

Az olasz katona hazatérését az indiai legfelsőbb bíróság és az indiai kormány is engedélyezte, miután Latorre még augusztusban agyvérzést kapott.

Az indiai hatóságok négy hónapra engedték vissza Olaszországba Massimiliano Latorrét, hogy megfelelő egészségi ellátásban részesülhessen. Ugyanakkor hazatérését feltételekhez kötötték: az olasz kormánynak részleteiben nem ismert garanciákkal kellett elköteleznie magát arra, hogy Latorre gyógyulása után visszatér Indiába.

Massimiliano Latorre és Salvatore Girone tengerészgyalogosok egy olasz olajszállító hajón szolgáltak, amikor a dél-indiai Kerala állam partjainál lelőttek két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek. Az indiai hatóságok kezdettől fogva gyilkossággal vádolták a két olasz katonát. Az olasz fél szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, így a két férfit hazájában kell bíróság elé állítani.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter jelzésértékűnek nevezte, hogy az indiai bíróság hazaengedte Massimiliano Latorrét. A miniszter azonban hozzátette, hogy az Indiában maradt Salvatore Girone helyzetét is rendezni kell. Girone jelenleg Újdelhiben, Olaszország indiai nagykövetségén tartózkodik, házi őrizetben tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.