Iszlám Állam

Elismerték: Amerika hadban áll a terroristákkal

Az Egyesült Államok az Iszlám Állammal, az al-Kaidával és annak társszervezeteivel is hadban áll.

2014.09.13 10:37MTI

A Fehér Ház és a Pentagon is elismerte pénteken, hogy az Egyesült Államok hadban áll az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezettel.

Egy nappal korábban John Kerry külügyminiszter bírálatok kereszttüzébe került, amikor egy tévéinterjúban azt állította, hogy a "háború" az adott esetben helytelen meghatározás, s hogy valójában egy nagyon jelentős "terrorelhárítási művelet" zajlik. Amerikai törvényhozók rámutattak, hogy ez a definíció nem felel meg Barack Obama azon bejelentett szándékának, hogy megsemmisítse a terrorszervezetet, és azt állították, hogy a diplomáciai szolgálat vezetője szóhasználatával megpróbálta elbagatellizálni a konfliktust.

Josh Earnest, az elnöki hivatal és John Kirby ellentengernagy, a védelmi minisztérium szóvivője pénteken egybehangzóan leszögezte, hogy miként az al-Kaidával és annak társszervezeteivel, az Egyesült Államok az Iszlám Állammal is hadban áll.

Earnest egyébként bejelentette, hogy Obama elnök kedden a floridai Tampában fel fogja keresni a közel-keleti térségbeli katonai műveletkért felelős Középső Parancsnokságot (CENTCOM) és megbeszélést folytat majd annak vezetőivel. Ezt megelőzően az elnök Atlantában ellátogat az amerikai járványügyi hatósághoz (CDC), ahol tájékoztatást hallgat meg az Ebola elleni harc fejleményeiről.

Kerry külügyminiszter pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok - az ENSZ-en keresztül - újabb csaknem 500 millió dollár értékű humanitárius segéllyel támogatja a szíriai polgárháború kárvallottjait. A világszervezet júliusban 6 milliárd dollárt kért tagországaitól a történelmi léptékű tragédia okozta károk ellensúlyozására. Washington ezzel 2011 márciusa óta 2,9 milliárd dollárnyi humanitárius segélyben részesítette a rászorulókat Szíriában.

Szóvivője útján Kerry azt is bejelentette, hogy John R. Allen nyugállományú tábornokot jelölte az IÁ elleni nemzetközi koalíciót koordináló elnöki különmegbízott posztjára. Allen 2011 és 2013 között az Afganisztánban harcoló amerikai és nemzetközi erők parancsnoka volt, és ő volt a NATO európai főparancsnoki posztjának várományosa is, ám tavaly februárban a visszavonulás mellett döntött, mert távoli mellékszereplőként belebonyolódott a David Petraeus CIA-igazgató lemondásához vezető botrányba.

A tábornok, aki korábban szolgált Irakban és volt a CENTCOM parancsnokhelyettese is, bizalmas levelezésben állt azzal a nővel, aki 2012 végén a nyilvánosság elé tárta, hogy Petraeus házasságon kívüli viszonyt folytat. Noha a Pentagon vizsgálata tisztázta őt a titoksértés gyanúja alól, Allen a távozás mellett döntött.

Kerry második jelöltje Brett McGurk, a diplomáciai tárca iraki és iráni ügyekben illetékes megbízottja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.