Objektív garanciák?

Folytatódtak a tárgyalások Irán atomprogramjáról Bécsben

Tárgyalóasztalhoz ültek csütörtökön Bécsben Irán, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország képviselői, hogy megbeszélést folytassanak Teherán atomprogramjáról, amelyről a feleknek november 24-ig kellene véglegesen megállapodniuk.

2014.09.11 22:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/tiverlucky

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes az iráni sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben november 24-ig nem jutnak egyezségre, úgy "minden visszatér a régi kerékvágásba". Ezzel nyilván arra utalt, hogy Irán ebben az esetben az eredeti ütemben folytatná az urándúsítást. Aragcsi szerint a véleménykülönbségek továbbra is nagyok, ő ugyanakkor bízik a megegyezésben.

Az APA osztrák hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata szerint "Iránnak rugalmasabbnak és realistábbnak kellene lennie, hogy megegyezés szülessen a kitűzött időpontig". A nyugati hatalmak azt szeretnék elérni, hogy Irán adjon objektív garanciákat arra, hogy nem gyárt atomfegyvert, cserébe pedig felajánlják az iráni gazdaságot érintő korlátozások feloldását. Irán ismét felszólította a Nyugatot, hogy gondolja át az Iránnal szemben támasztott "túlzott követeléseit".

Az iráni urándúsításhoz használt centrifugák számában továbbra sem született megegyezés. Irán és a Hatok nevű országcsoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) tárgyalásának következő fordulója szeptember 18-én lesz New Yorkban. Teherán és a Hatok hónapok óta tárgyalnak egy átfogó egyezményről, amely Teherán nukleáris tevékenységét szabályozná.

A feleknek tavaly novemberben sikerült aláírniuk egy átmeneti megállapodást. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Ezt az állítást az iráni kormány következetesen tagadja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.