Pedig sokat tettek ellene

A 30 százalékot is elérheti a szegények aránya Kínában

Tagadhatatlan tény ugyan, hogy az 1978-ban meghirdetett reform és nyitás politikájával megindult hatalmas gazdasági fejlődés következtében drámai mértékben megemelkedett az életszínvonal Kínában.

2014.09.10 12:10MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A véltnél magasabb lehet a szegénységi küszöb alatt élők aránya Kínában, akár a 30 százalékot is elérheti - idézte Vej Sang-csint, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezető közgazdászát a China Daily című napilap szerdán.

Tagadhatatlan tény, hogy az 1978-ban meghirdetett reform és nyitás politikájával megindult hatalmas gazdasági fejlődés következtében drámai mértékben megemelkedett az életszínvonal Kínában.

Az ország minden más államnál nagyobb eredményeket ért el a szegénység felszámolását illetően - fogalmazott Vej. Az erőfeszítések ellenére ugyanakkor - számításai szerint - továbbra is 30 százalék körül alakul a szegénységi küszöb alatt élők aránya.

A küszöb hagyományosan alkalmazott, napi 1,25 dolláros értéke ugyanis nem tükrözi megfelelő mértékben az ázsiai mélyszegénységet - vélte a professzor.

Érvelése szerint az alapvető élelmiszereken, ruházaton és szálláson túl további elemeket kellene figyelembe venni a szegénység valódi mértékének feltérképezésére, mint az élelmiszerárak infláció mértékét meghaladó növekedése vagy a szegény emberek betegségnek, természeti katasztrófáknak, klímaváltozásnak, gazdasági és egyéb válságoknak való kitettsége.

Kínában rengetegen élnek csak nagyon kevéssel a napi 1,25 dolláros küszöb felett, és ők egy természeti katasztrófa esetén máris a küszöb alatt találják magukat - fejtette ki Vej. A küszöb optimális határa szerinte napi két dollár lenne, a fentebb említett elemek figyelembe vételével.

A hivatalos statisztikák szerint az 1,25 dolláros határt alapul véve Kínában kevéssel 10 százalék felett alakul a szegények aránya, ez 120 millió főt jelent. Amennyiben a küszöb napi két dollárra tolódik ki, a szegények aránya a teljes lakosság 30 százalékára ugrik, ami több mint 400 millió embert jelent - becsülte Vej.

A szakértő szerint becslései is alátámasztják, hogy a kínai kormánynak fokozott figyelmet kellene fordítania a kérdésre, a pénzügyi segítségen túl a legszegényebbek társadalombiztosítását is kiterjesztve.

A katasztrófák elleni védelem erősítése, az infrastruktúra, az épületek ellenállóbbá tétele és a korai figyelmeztető rendszerek jobb kiépítése is segíthet a helyzet kezelésében. Li Ko-csiang miniszterelnök az év elején átfogó szegénység elleni harcot hirdetett, melynek motorjaként - elképzelései szerint - a kormány által támogatott urbanizáció szolgálna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.