Megküldte

Benyújtotta lemondását a lengyel miniszterelnök

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedden benyújtotta lemondását Donald Tusk lengyel miniszterelnök, akit az Európai Unió augusztus 30-i rendkívüli csúcstalálkozóján az Európai Tanács elnökévé választottak.

2014.09.09 18:47MTI

Tusk a lengyel nemzetbiztonsági tanács (RBN) üléséről távozva újságírók kérdésére válaszolva közölte, hogy elküldte lemondását Bronislaw Komorowski államfőnek.

Korábbi közlések szerint Komorowski csütörtökön jelenti be, hogy elfogadja a miniszterelnök lemondását, és várhatólag ugyanaznap bízza meg kormányalakítással a kormányfő hivatali utódját, aki minden valószínűség szerint Ewa Kopacz, a szejm elnöke, a kormánykoalíció jelöltje lesz.

Donald Tusk csaknem hét évig, 2007 novembere óta állt a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta kormánykoalíció élén. 2007 őszén előre hozott választásokon vitte győzelemre pártját, amely a 2011-es választásokon ismét győzni tudott, és kisebb koalíciós partnerével újra kormányt alakíthatott.

Komorowski, aki a múlt hét közepén még nem sietett megerősíteni Kopacznak a PO elnöksége által előterjesztett miniszterelnöki jelölését, a TVN24 hírtelevíziónak kedden már úgy nyilatkozott, hogy elfogadja a kormánykoalíció jelöltjét, mert egy utódlási viszály megengedése "a jelenlegi helyzetben felelőtlenség lenne".

Tusk népszerűségének emelkedése időszakában köszön le. Amint a Rzeczpospolita című napilapban kedden közzétett felmérés mutatja, tevékenységét a lengyelek 39 százaléka értékeli jónak, 55 százalékuk pedig rossznak. Ez azt jelenti, hogy 14 százalékkal nőtt a róla kedvezően vélekedők aránya a június végén, a lehallgatási botrány tetőfokán regisztrált népszerűségi mutatókhoz képest.

A növekvő támogatottság megfigyelők szerint összefügg Tusknak az Európai Tanács elnökévé történt megválasztásával. A felmérés szerint Ewa Kopacz népszerűsége 10 százalékkal elmarad a leköszönő kormányfőétől.

A kormányfőváltással párhuzamosan kormányátalakítás is várható. Tusk korábban jelezte, hogy átfogó változásokra lehet számítani. Egyelőre azonban nem lehet biztosan tudni, hogy mely tárcák vezetésében kerül sor személycserére. Váltás várható az európai biztosnak készülő Elzbieta Bienkowska infrastrukturális és fejlesztési miniszter, miniszterelnök-helyettes posztján. A sajtókommentárok szerint Bartosz Arlukowicz egészségügyi minisztert is leváltják, amennyiben a tárcát korábban irányító, Arlukowicztól eltérő szakmai nézeteket valló Ewa Kopacz lesz a miniszterelnök. Személycsere várható a pénzügyi tárca élén is.

Komorowski pedig a megfigyelők szerint azt szeretné elérni a kormányátalakítás keretében, hogy a lehallgatási botrány által politikailag megterhelt Bartlomiej Sienkiewicz belügyminisztert, valamint Radoslaw Sikorski külügyminisztert is váltsák le.

Janusz Piechocinski miniszterelnök-helyettes, a kisebb koalíciós párt, a PSL elnöke a Komorowskival tartott hétfői tárgyalása után közölte, nem számít váltásra a párt által betöltött - gazdasági, mezőgazdasági, valamint munkaügyi - tárcák élén.

Az új kabinet összetétele legkésőbb szeptember 25-én válik ismertté. Tusk december 1-jén foglalja el brüsszeli hivatalát. A lengyel alkotmány szerint a miniszterelnök lemondása esetén az államfő két héten belül bízza meg jelöltjét az új kormány megalakításával. A jelöltnek két hét áll rendelkezésére, hogy a parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez egyszerű parlamenti többségre van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.