Iszlám Állam

Itt a második üzenet Amerikának - újabb fej hullott a porba

Újabb túsz lefejezéséről közölt felvételt az Iszlám Állam - a Fehér Ház vizsgálja a videó hitelességét.

2014.09.03 00:34MTI

Újabb amerikai túsz lefejezéséről tett közzé videót kedden az Iszlám Állam (IÁ) az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint. A felvétel feltehetően a 31 éves Steven Joel Sotloff szabadúszó újságíró kivégzését mutatja be.

Videó screenshot

A Fehér Ház közölte, hogy vizsgálják a videó hitelességét. Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője borzalmasnak nevezte a hírt Sotloff lefejezéséről. Azt mondta, ha a hír megerősítést nyer, akkor az Egyesült Államok az amerikai újságíró kivégzését terrorcselekménynek fogja tekinteni.

A szélsőséges szunnita csoport augusztusban James Foley amerikai újságíró lefejezéséről készült felvételt töltött fel a világhálóra. Az IÁ már akkor Sotloff megölésével fenyegetőzött arra az esetre, ha Washington nem szünteti be az IÁ észak-iraki állásai ellen augusztusban indított támadásokat.

A Második üzenet Amerikának címet viselő videón a 31 éves Sotloff narancssárga öltözékben, térden állva volt látható egy álarcos, késsel felfegyverzett, fekete ruhát viselő férfi oldalán, aki magát Foley gyilkosaként azonosította. Sotloffot 2013 augusztusában rabolták el Szíriában, a török határ közelében. A szabadúszó újságíró anyja múlt szerdán az IÁ vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól kérte fiának szabadon bocsátását.

David Cameron brit kormányfő kedden "visszataszítónak és aljasnak" nevezte az amerikai újságíró kivégzését mutató felvételt, amelyen az IÁ tagja Sotloff lefejezése után azzal fenyegetőzött, hogy következő áldozata egy brit állampolgár, David Cawthorne Haines lesz, aki az elmúlt éves során különböző segélyszervezeteknél dolgozott a térségben. A férfit, aki korábban a brit fegyveres erőknél szolgált, 2013-ban rabolták el Szíriában.

François Hollande francia elnök elítélte és borzalmasnak minősítette bűncselekményt, és rámutatott, hogy a két amerikai újságíró meggyilkolása rávilágított az IÁ aljas természetére.

A videó megjelenését követően az amerikai kongresszus több tagja határozott fellépést sürgetett az elnöktől. Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke egy széles körű koalíció létrehozását szorgalmazta, amely mind Irakban, mind Szíriában felvenné a harcot IÁ fegyvereseivel. Lindsey Graham republikánus szenátor közleményben sürgette, hogy az amerikai légierő mindkét országban agresszíven támogassa a megbízható partnerek szárazföldi erőit. Bill Nelson demokrata szenátor követelte az IÁ elleni haladéktalan cselekvést és hangsúlyozta, hogy csak Amerika képes létrehozni az IÁ elleni szövetséget.

Barack Obama elnök pénteki ajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, korai még arról nyilatkoznia, hogy milyen lépésekre készül az Egyesült Államok az IÁ ellen Szíriában, és kijelentette ezzel kapcsolatban, hogy "még nincs stratégiánk". Elmondta ugyanakkor, hogy hogy lehetséges lépések széles skálájának kidolgozására utasította a Pentagont és bejelentette, hogy egy IÁ-ellenes regionális koalíció összekovácsolása érdekében a térségbe küldi John Kerry külügyminisztert.

A Fox News híroldala a Pentagon egy volt illetékesének nyilatkozatára hivatkozva azt közölte, hogy Barack Obamát az elnöknek szánt napi hírszerzési jelentésekben már legkevesebb egy évvel azelőtt elkezdték rendszeresen figyelmeztetni az IÁ veszélyességére, hogy a csoport a nyáron nagy kiterjedésű területeket foglalt el Irakban. A tévécsatorna forrása szerint az elnök 2012-ben is elsőrangú hírszerzési információkkal rendelkezett Szíriáról, amikor kijelentette, hogy az Aszad-rezsim tiltott határvonalat lép át, ha vegyi fegyvert vet be.

A védelmi minisztérium volt tisztségviselője szerint az amerikai haderő akkor kész volt rá, hogy mintegy 200 szíriai célpontra csapást mérjen, de a Fehér Házból nem jött parancs. A Fox névtelen forrása szerint az elnöki hivatal azzal kapcsolatban is egyre halogatta a döntést, hogy az amerikai kommandósok lecsapjanak-e Foley elrablóira. A londoni The Sunday Times értesülései szerint a Fehér Ház mintegy 30 napig tétovázott, mind további hírszerzési információkat sürgetve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.