Kalózok, meneküljetek!

Új terv készül a Földközi-tengeri illegális bevándorlás kezelésére

"Az EU-nak hatékonyabban kell fellépnie az embercsempészek ellen, és fejlesztésre szorul az együttműködés azokkal az országokkal, ahonnan az illegális bevándorlók érkeznek."

2014.09.03 04:26MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

Új terv készül a Földközi-tengeren az EU-ba irányuló illegális bevándorlás okozta gondok kezelésére, a javaslatokat várhatóan október elején mutatják be - jelentette be a német belügyminiszter kedden Berlinben az olasz belügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Angelino Alfanóval közösen tartott sajtótájékoztatóján Thomas de Maiziére elmondta, hogy Németország konzultációt kezdett Olaszországgal, Franciaországgal és más partnerekkel a földközi-tengeri illegális bevándorlásról, azzal a céllal, hogy kidolgozzanak egy intézkedéscsomagot az uniós belügyminiszterek október 9-én kezdődő kétnapos tanácskozására.

Az EU-nak hatékonyabban kell fellépnie az embercsempészek ellen, és fejlesztésre szorul az együttműködés azokkal az országokkal, ahonnan az illegális bevándorlók érkeznek - jelezte a német miniszter a terv egyik vonulatát. A közösségnek továbbá segítenie kell Olaszországot a tengeren érkező illegális bevándorlók révén keletkező gondok kezelésében, ugyanakkor az olasz hatóságoknak is van tennivalójuk, javítaniuk kell a menekültek regisztrációját szolgáló rendszer működésén - tette hozzá a német belügyminiszter.

Kiemelte: Németország támogatja azt az elképzelést, hogy az EU külső határainak őrizetét összehangolni hivatott ügynökség, a Frontex vegye át az olasz haditengerészet 2013-ban indított, Mare Nostrum nevű menekültügyi misszióját. A Frontex Plus néven futó terv részleteit azonban még ki kell dolgozni - jegyezte meg. Olaszország az Észak-Afrikából induló embercsempész hajók egyik fő célpontja, ezért Róma évek óta Brüsszel és a többi uniós tagállam támogatását kéri.

Egyes tagországok szerint viszont Róma szándékosan elhanyagolja a menekültek regisztrációját, hogy a menedékjog iránti kérelmet ne Olaszországban nyújtsák be. A szabályok szerint a kérelmet abban az országban kell benyújtani, illetve elbírálni, amelyben az illető az EU területére érkezett. Az uniós menekültügyi rendszert bíráló szakértők szerint ezen változtatni kell, a menedékkérőket a tehermegosztás elve alapján közösen kell ellátni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.