Függetlenség kérdőjelekkel

Skócia: vagy a font, vagy az EU!

Egyetlen ország sem lépett még be úgy az EU-ba, hogy a csatlakozás időpontjában egy másik ország pénzét használta.

2014.09.03 03:37MTI

Skócia nem léphet be önálló tagországként az Európai Unióba, ha függetlenné válik, és utána az Egyesült Királyság fennmaradó részének hozzájárulása nélkül, egyoldalúan megtartja fizetőeszközéül a fontot - mondta kedden a brit pénzügyminiszter-helyettes.

Danny Alexander, aki maga is skót, a skóciai függetlenségi népszavazás lehetséges következményeiről tartott előadást kedd este az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - közönsége előtt.

Kijelentette: elszakadása esetén Skóciának el kellene döntenie, hogy egyoldalúan tovább használja-e a fontot, ahogy például Panama használja az amerikai dollárt, vagy csatlakozik az EU-hoz. Danny Alexander szerint "a kettő együtt nem megy", mivel ez összeegyeztethetetlen az uniós szabályokkal. Egyetlen ország sem lépett még be úgy az EU-ba, hogy a csatlakozás időpontjában egy másik ország pénzét használta - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.