Megfigyelés

Újabb amerikai drónbázist létesítenek Nigerben

Niger területén hamarosan egy második amerikai drónbázist is létesítenek a szunnita radikális csoportok, a fegyver- és kábítószercsempészek észak- és nyugat-afrikai tevékenységének megfigyelésére.

2014.09.02 20:56MTI
freedigitalphotos.net/Chuck Felix

A bázist a Szaharában, az ősi karavánutak kereszteződésénél, Agadez városban fogják felépíteni.

Az Egyesült Államok és Niger közötti megállapodás értelmében az amerikai haderő kizárólag fegyvertelen pilóta nélküli felderítő gépeket fog innen üzemeltetni - közölte keddi számában a The Washington Post.

Az amerikai fegyveres erők Afrikai Parancsnoksága nem adott felvilágosítást arról, hogy drónt fognak Agadezben állomásoztatni. A lépés az jelzi, hogy az Egyesült Államok - egyébként a volt gyarmattartó Franciaországgal egyeztetve - erősíti katonai jelenlétét a "fekete kontinensen".

A Pentagon egy nagy drónbázist tart fenn Dzsibutiban, Camp Lemonnier-ben, valamint pilóta nélküli felderítő repülőgépeket indít a Szomáliával ugyancsak szomszédos Etiópiából.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy dróncsapást mértek a szomáliai as-Sabab terrorszervezetre. Nigerbe tavaly februárban mintegy 100 katonát vezényeltek, hogy azok pilóta nélküli repülőgépeket irányítsanak Mali légterébe, megosszák az általuk szerzett hírszerzési adatokat az al-Kaidával szövetséges militánsok ellen harcoló francia erőkkel. Franciaország tavaly januárban hajtott végre katonai beavatkozást a Nigerrel szomszédos Maliban, miután az iszlamista erők, amelyek a 2012-es katonai puccs nyomán ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét, előrenyomultak a főváros, Bamako irányába.

Washington az első drónbázis 2013 elején történt létrehozását megelőzően alapvetően csapat- és teherszállító, valamint légi utántöltő gépekkel támogatta Párizs katonai fellépését. A két ország a hírszerzésben is együttműködik.

Az amerikaiak, akik kerülik a közvetlen fegyveres beavatkozást, tűzvezetési koordinátákkal látják el a francia harci gépeket. Az amerikai törvények értelmében Washington nem nyújthat közvetlen támogatást a bamakói kormányt tavaly megdöntő mali hadseregnek.

A mali felkérésre beavatkozó francia erőknek nyújtott segítségnek azonban nincs jogi akadálya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.