Ukrán válság

Hullanak az ukrán katonák, mint a legyek

Egy nap alatt 15 ukrán katona esett el Kelet-Ukrajnában.

2014.09.02 16:15MTI
Forrás: Wikipedia

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerint az elmúlt egy nap alatt 50 "ellenséget" semmisítettek meg a Kijev által terrorellenesnek nevezett - oroszbarát szakadárokkal, valamint az ukrán vezetés szerint ez utóbbiakat támogató orosz katonákkal harcoló - ukrán erők, valamint egy Grad rakéta-sorozatvetőjüket.

Közölte, hogy a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosánál három támadás érte hétfőn az ukrán egységeket. Mindhárom támadást visszaverték, egy ukrán határőr harc közben életét vesztette.

A mariupoli polgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a város lakói önkéntes munkában erősítik a település határainál lévő ellenőrző posztokat, és második védvonalat építenek a várostól mintegy 15-20 kilométerre.

"Mariupol egy erődítmény. Lakói egységes Ukrajnában képzelik el a jövőjüket, és készek megvédeni városukat" - jelentette ki a polgármester.

Közben Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója az Ötös ukrán hírtelevíziónak nyilatkozva beismerte, hogy az ukrán fegyveres erők vereséget szenvedtek a Donyeck megyei Amvroszijivkánál, és a stratégiai fontosságú szaur-mohilai magaslaton, amely Donyeck és Luhanszk megye, valamint az oroszországi rosztovi terület határánál fekszik. A hírek a két térség elvesztéséről már egy hete keringtek az ukrán médiában, de az RNBO még most sem erősítette meg.

Előző nap a luhanszki repülőteret kényszerültek feladni a terrorellenes erők. A luhanszk megyei kormányzó tájékoztatása szerint a repülőteret a harcokban teljesen lerombolták a szemben álló csapatok, még a leszállópályákon nem tudnak repülőgépeket fogadni.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint a donyecki repülőteret egyelőre a szakadárok állandó támadásai ellenére tartják az ukrán katonák. Erről egy ott tartózkodó katona beszélt a hírportálnak.

Az ukrán Szabadság Rádió keddi jelentése szerint előző nap egy ukrán katonai konvojt támadás ért Donyeck megye északi részén, Szlovjanszk városánál. A területet már több hónapja visszafoglalták a szakadároktól és az ukrán fegyveres erők ellenőrzik. Veszteségekről a híradásban nem számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.