Német-lengyel béke, figyelmeztetés

75 évvel a világháború kitörése után: orosz veszély?

"Azt hittük és hinni akarjuk, hogy Tolsztoj és Dosztojevszkij országa a közös Európa részévé válhat. Ezt a partnerséget mondta fel most gyakorlatilag Oroszország."

2014.09.01 21:06MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

A jelenlegi orosz hatalmi törekvéseknek az európai békét fenyegető veszélyeire figyelmeztetett a német és a lengyel elnök a II. világháború kitörésének 75. évfordulójáról megemlékező lengyelországi, gdanski ünnepségen.

Oroszország gyakorlatilag véget vetett a partnerségnek Európával Joachim Gauck német államfő szerint, aki hétfő este Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel együtt beszédet mondott a gdanski Westerplattén rendezett központi emlékünnepségen.

A német vendég kiemelte, hogy a stabilitás és a béke az európai kontinensen ismét veszélyben van. "Szembe kell szállni azokkal, akik megsértik a nemzetközi jogot, más országoktól területeket csatolnak el és katonai segítséget nyújtanak szakadár mozgalmaknak" - hangsúlyozta Gauck, s hozzátette, "a történelem megmutatta, hogy a területi engedmények gyakran csak növelik az agresszor étvágyát." - Azt hittük és hinni akarjuk, hogy Tolsztoj és Dosztojevszkij országa a közös Európa részévé válhat.

Ezt a partnerséget mondta fel most gyakorlatilag Oroszország - mondta. Komorowski figyelmeztette Oroszországot, hogy a nagyságról és a befolyási övezetekről szőtt ábrándok az európai békét veszélyeztetik. Óva intett a megbékítés politikájától, utalva az 1930-as években a Hitler náci vezérrel szembeni politikára és annak kudarcára. "Itt a Westerplattén a történelem különösen világosan szól hozzánk" - jegyezte meg a lengyel elnök.

Hangoztatta, még mindig nem késő megállítani azokat Európában és a világon, akik számára az erő és az agresszió a politikai tevékenység eszköztárává vált. Gauck ünnepi beszédében példásnak nevezte Európa számára a német-lengyel megbékélést. Komorowski úgy fogalmazott, hogy a náci Németország második világháborús lengyelországi pusztítása után a két nemzet kibékülése valóságos csoda.

A két országnak most sorsközösségben kell a ma veszélyeivel szembeszállnia - mondta. A Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten dördültek el 1939. szeptember 1-jén a II. világháború első ágyúlövései. A lengyel helyőrség kevesebb mint 200 katonája egy hétig ellenállt a német támadóknak. Hősiességükről minden évben megemlékeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.