Fegyverőrület

"Addig szerezze be azt a puskát, ameddig tudja!" - Kalasnyikov-láz az USA-ban

Röviddel az orosz gyártmányú AK-47-esekre vonatkozó amerikai importtilalom bevetése után az Egyesült Államok fegyverüzleteiből felvásárolták a félautomata gépkarabélyokat.

2014.09.01 19:53MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/anankkml

A The Washington Post szerint többen befektetésként akár nyolc-tíz Kalasnyikovot is vettek, amelynek ára a kereslet hirtelen megugrása miatt a darabonkénti 1000 dollár körüli szintre emelkedett. A vásárlási lázat részben az a gyanú is fűtötte, hogy a demokraták az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva megpróbálják betiltani a fegyvert.

"Addig szerezze be azt a puskát, ameddig tudja!" - hirdette a gépkarabélyt az Armlist elnevezésű online fegyverkereskedés.

Az amerikai pénzügyminisztérium júliusban közölte az importőrökkel, hogy a Kalasnyikov-konszern felkerült az ukrajnai válság miatt szankciókkal sújtott orosz vállalatok listájára. Noha az AK-47-es a világ több országában gyártják, Jay Portz, a pennsylvaniai RWC kereskedőcég alelnöke szerint az eredeti gyártó által előállított fegyverek a legjobbak.

Mihail Kalasnyikov a második világháború utolsó éveiben tervezte meg ezt a gépkarabélyt, amely a megbízhatósága, az egyszerű kezelhetősége és karbantartása miatt a világ legnépszerűbb támadó lőfegyverévé vált. Félautomata változatából az Egyesült Államokban évente több tízezer darabot adnak el.

A Kalasnyikov-láz újabb példa arra, hogy a fegyvervásárlás korlátozására vonatkozó törekvések a szándékok dacára éppen hogy felpörgetik az eladásokat. Hasonló jelenség volt megfigyelhető az úgynevezett Brady-törvényről folytatott vita alatt is. (James Brady Ronald Reagan sajtótitkára volt, aki tolókocsiba kényszerült, mert fejlövést kapott az elnök ellen 1981. március 30-án elkövetett merénylet során. Brady, aki augusztus elején hunyt el, a fegyvertartás szigorításának harcosa lett. Bill Clinton elnök róla nevezte el azt az 1993-ban elfogadott törvényt, amely ötnapos várakozási időhöz és háttérellenőrzéshez kötötte az engedéllyel rendelkező kereskedőknél történő fegyvervásárlást.)

Hasonlóképpen roham indult az amerikai fegyverkereskedők raktárai ellen, amikor a demokraták 2006-os "félidős" kongresszusi választások eredményeképpen mind a szenátusban, mind a képviselőházban magukhoz ragadták a hatalmat. Ugyancsak ugrásszerű növekedés volt tapasztalható, amikor Barack Obama amerikai elnök a 20 kisgyerek és 6 oktató életét követelő newtowni iskolai mészárlás nyomán meg akarta szigorítani a magánszemélyek fegyverbeszerzésére vonatkozó szabályokat.

Több üzletben olyan plakátot helyeztek el, amely Obamát az év, vagy akár egyenesen az évszázad fegyverkereskedőjének nevezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.