Elvesztett hibridháború

Kijev szerint Oroszország atomfegyverrel fenyeget

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország elveszítette Ukrajnával szembeni "hibridháborúját", és nem hivatalos csatornákon keresztül már taktikai nukleáris fegyver bevetésével fenyegette meg Kijevet.

2014.09.01 18:56MTI

"Oroszország elvesztette a hibridháborút Ukrajnában. Fegyveres erőink magabiztosan szorították vissza az orosz zsoldosok bandáit, semmisítették meg a diverzánsokat és a speciális alakulatok tagjait. Éppen ezért a Kreml arra kényszerült, hogy a reguláris orosz hadsereg teljes körű inváziójára váltson a Donyec-medence területén" - írta Facebook-oldalán hétfőn Valerij Heletej.

A miniszter leszögezte, hogy a Kijev által indított hadművelet Kelet-Ukrajna "terroristáktól" való felszabadítására befejeződött. Szavai szerint most az orosz hadsereg elleni védekezésre kell készülniük, amely - mint írta - nemcsak a szakadárok által megszállt területeket, hanem Ukrajna egyéb részeit is el akarja foglalni.

A tárcavezető szerint olyan méretű háborúval áll szemben Ukrajna, amelyet a második világháború óta nem látott Európa. Hangsúlyozta, hogy a háború áldozatait hamarosan "nem százakban, hanem tízezrekben fogják számolni".

"Az orosz fél nem hivatalos csatornákon keresztül már többször megfenyegetett bennünket, hogy ha nem hagyunk fel a szembenállással, taktikai nukleáris fegyvert vet be ellenünk" - írta a miniszter.

Oroszország provokációjának nevezte azokat a követeléseket, amelyek Viktor Muzsenko vezérkari főnök leváltására irányulnak. A miniszter szavai szerint éppen Muzsenko volt a keleti országrészben aratott ukrán győzelem tervének kiötlője.

"Ha nem lett volna orosz invázió, befejeztük volna a terrorellenes művelet aktív fázisát már október elején, felszabadítva minden területet" - állította.

Hangsúlyozta, hogy a személycseréknek erősíteniük, nem pedig gyengíteniük kell az ukrán fegyveres erőket. Tájékoztatott arról, hogy az elmúlt héten hat magas rangú katonatisztet menesztettek hivatalából. "A helyüket olyan fiatal parancsnokok foglalták el, akik a harcmezőn bizonyították alkalmasságukat" - mondta.

Az utóbbi napokban a Donyeck melletti Ilovajszk városnál elszenvedett súlyos katonai veszteségekért az ukrán hadsereg felső vezetését tették felelőssé azoknak az önkéntes alakulatoknak a tagjai, parancsnokai, amelyek részt vesznek az említett településnél folyó harcokban. A hadvezetést gondatlansággal és rossz tervezéssel vádolták meg. Felvetették a védelmi miniszter és a vezérkari főnök személyes felelősségét is az ilovajszki tragédiáért.

Heletej Facebook-bejegyzésében ugyanakkor azt is írta, hogy az orosz fegyveres erők is súlyos árat fizettek az Ukrajnába való behatolásért. "Orosz katonák és tisztek százai ukrán földben leltek örök nyugalmat. A kritikus számú veszteség elkerülhetetlenül kijózanítja Oroszországot. Ezért nem szabad pánikba esnünk, meg kell mutatnunk, hogy az ukránok nem adják meg magukat. Ez a mi +Nagy Honvédő Háborúnk+, amelyben feltétlenül győzni fogunk" - hangoztatta a védelmi miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.