Az első előrejelzések

Szászország: konzervatív győzelem, liberális kudarc és euroszkeptikus előretörés

Rendkívül alacsony részvételi arány mellett a konzervatív CDU győzelmét, a liberális FDP tartományi parlamentből (Landtag) való kiesését és az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik a Szászországban vasárnap tartott helyi törvényhozási választás után megjelent első előrejelzések.

2014.08.31 18:33MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Az ARD és a ZDF közszolgálati televíziók által az urnazárás után közzétett két felmérés szerint a CDU 39-39,5 százalékos eredményre számíthat. Koalíciós társa, az FDP egyik felmérés szerint sem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt, az ARD szerint 3,5 százalékot, a ZDF szerint 4,5 százalékot szerezhet. A tavaly alakult AfD a szavazatok 9,5-10 százalékát érhette el, így első alkalommal juthat be egy Landtagba.

A CDU utáni második legerősebb párt a Baloldal lehet 18,5-19 százalék körüli eredménnyel, a szociáldemokraták (SPD) nagyjából 12,5 százalékot szerezhetnek, a Zöldek 5,2-6 százalék körüli eredménnyel végezhetnek.

A szélsőjobboldali NPD a bejutás határán, 5 százalékon áll a felmérések szerint. A választási részvétel rendkívül alacsony volt, az első adatok szerint a 3,4 millió választásra jogosult 48,5 százaléka voksolt, ami a második legalacsonyabb arány a második világháború utáni németországi tartományi választások történetében.

A győztes CDU Németország újraegyesítése óta a vezető politikai erő az egykori NDK területén fekvő tartományban. Várakozások szerint a szászországi konzervatívok a 2004-2009-es ciklusban folytatott kormányzati együttműködés után ismét az SPD-vel lépnek koalícióra, de az AfD-t is választhatják partnernek.

Az Angela Merkel vezette CDU elnöksége azonban elutasítja az együttműködést az euroszkeptikusokkal. Sigmar Gabriel, az SPD elnöke az urnazárás után adott nyilatkozatában felszólította Stanislaw Tillich CDU-s szászországi tartományi miniszterelnököt, hogy egyértelműen foglaljon állást a koalíció ügyében.

Hangsúlyozta, hogy Tillich nem utasította el nyilvánosan az együttműködést az AfD-vel. A CDU tartományi és berlini vezetőségének tagjai az első nyilatkozatokban nem foglalták állást a kérdésben.

Azt emelték ki, hogy a párt ugyan némileg visszaesett a 2009-ben elért 40,2 százalékhoz képest, de így is nagyobb a támogatottsága, mint a politikai spektrum baloldalán álló pártoknak - SPD, Zöldek, Baloldal - együttvéve.

A CDU tartózkodását magyarázhatja, hogy akár a Zöldekkel is stabil törvényhozási többségre támaszkodó kormányt alakíthatnak, amennyiben az 5 százalékos határon billegő NPD végül kiesik a drezdai Landtagból.

Az FPD-nél teljes kudarcként, az AfD-nél teljes sikerként értékelték a szavazóhelyekről távozók megkérdezése alapján készített előrejelzések alapján várható eredményt. Frauke Petry, az AfD szászországi vezetője jelezte, hogy pártja hajlandó tárgyalást kezdeni a CDU-val az együttműködés lehetőségeiről, ha van erre igény a konzervatívoknál.

A Baloldal tartományi vezetői hangsúlyozták, hogy sikerült elérni két legfontosabb céljukat, hiszen a párt egyértelműen a második számú erő Szászországban, a CDU pedig nem szerzett abszolút többséget, holott alig néhány héttel ezelőtt még ezt jelezték a felmérések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.