Diplomácia

EU-csúcs - Van Rompuy csúnyán elszólta magát Tuskról

Egy bekapcsolt mikrofon mellett közölte a ciprusi elnökkel szombaton az Európai Tanács elnöke, hogy a tagállamok vezetői megállapodtak arról: Donald Tusk lesz az állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács következő elnöke.

2014.08.30 19:49MTI
Fotó: http://ec.europa.eu

Az unió hivatalos műsorszolgáltatójának kamerája éppen vágóképeket készített a tanácskozás előtt a teremben, amikor Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök odahajolt Van Rompuyhöz, és a következőt mondta: "Jól tudom, Donald (Tusk) rendben van?"

"Igen, de maradjon köztünk" - válaszolt a felvételen jól hallhatóan az Európai Tanács elnöke. Van Rompuy nem tudta, hogy be van kapcsolva a mikrofon.

A brüsszeli sajtó már a csúcs előtti napokban egyértelmű favoritnak tartotta Donald Tuskot az Európai Tanács elnöki posztjáért folyó versengésben. Az állam-, illetve kormányfők emellett az Európai Unió következő külügyi főképviselőjének személyéről is döntenek az este folyamán. Arra a posztra az olasz külügyminisztert, Federica Mogherinit tartják a legesélyesebbnek.

Az alábbi videón a párbeszéd 16'30"-nál hangzik el.

Igen, de maradjon köztünk:

Frissítve: és valóban...

Fotó: Twitter

Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének és Federica Mogherini olasz külügyminisztert az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU-tagállamok csúcsvezetői szombaton Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozásukon - jelentette be Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke a Twitteren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.