Délszláv háború

A háborúban eltűntek felkutatásáról kötöttek megállapodást balkáni államfők

A délszláv háború idején eltűnt személyek felkutatásáról kötött megállapodást négy volt jugoszláv tagköztársaság elnöke pénteken a dél-boszniai Mostarban.

2014.08.29 17:36MTI

Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Montenegró államfője arra tett ígéretet, hogy országuk mindent megtesz annak érdekében, hogy felkutassa azokat a személyeket, akik az 1991-95-ös délszláv háború idején a volt Jugoszlávia területén tűntek el.

Az eltűnt személyeket eddig civil szervezetek és a hozzátartozók keresték, a négy országot érintő, közös állami szintű kezdeményezés nem történt. A nyilatkozatot Tomislav Nikolic szerb, Ivo Josipovic horvát, Bakir Izetbegovic bosnyák és Filip Vujanovic montenegrói elnök írta alá.

A dokumentum célja meghatározni az államok szerepét a fegyveres konfliktusok során eltűntek felkutatásában, valamint az emberi jogok megsértése esetén. Az 1990-es évek háborúinak idején mintegy 40 ezer személy tűnt el az egykori Jugoszlávia területén, 30 százalékuk azóta sem került elő.

Éppen az eltűnt személyek felkutatásának elmaradása volt az egyik oka annak, hogy Horvátország népirtási vádakkal eljárást indított Szerbia ellen Hágában, a Nemzetközi Bíróságon (ICJ). A megegyezést az Eltűnt Személyek Nemzetközi Bizottsága (ICMP) hozta tető alá.

A bizottság célja az, hogy minél több ország csatlakozzon a kezdeményezéshez, olyanok is, amelyeket a felvetett probléma nem érint közvetlenül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.