Orosz agresszió

Rasmussen: a NATO szilárdan támogatja Ukrajnát

"Moszkva üres cáfolatai ellenére mára világos, hogy orosz csapatok felszereléssel együtt illegálisan átlépték Ukrajna keleti és délkeleti határát."

2014.08.29 14:10MTI
Fotó: Wikipédia

A NATO pénteken kifejezésre juttatta Ukrajnával való határozott szolidaritását - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután Brüsszelben ukrán kérésre, az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió súlyos kiterjesztése miatt rendkívüli ülést tartott a NATO-Ukrajna Bizottság. Rasmussen szerint a szövetség nem fogja zárva tartani kapuit Ukrajna előtt, ha az felújítja csatlakozási törekvéseit.

A testület a tagországok, valamint Ukrajna atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteit fogja össze. A tagállamok csúcsvezetői jövő heti walesi tanácskozásukon, Petro Porosenko ukrán elnökkel találkozva fogják világossá tenni, hogy szilárdan támogatják Ukrajnát - tette hozzá Rasmussen.

"Moszkva üres cáfolatai ellenére mára világos, hogy orosz csapatok felszereléssel együtt illegálisan átlépték Ukrajna keleti és délkeleti határát" - mondta a főtitkár.

Hozzátette: "Ez nem elszigetelt akció, hanem része annak a veszélyes törekvésnek, amely sok hónapja Ukrajnának, mint szuverén nemzetnek a destabilizálására irányul." Az atlanti szövetség első számú civil tisztségviselőjének megfogalmazása szerint "az orosz erők közvetlen katonai műveleteket hajtanak végre Ukrajnán belül".

Oroszország - közölte Rasmussen - továbbra is ellátja a szeparatistákat harckocsikkal, páncélozott járművekkel, tüzérséggel és rakétavetőkkel. Oroszország emellett tüzet nyitott ukrán területre mind orosz területről, mind pedig magán Ukrajnán belülről.

A főtitkár szintén kitért arra, hogy Oroszország továbbra is katonák ezreit tartja riadókészültségben az ukrán határ közelében. "Ez Ukrajna szuverenitásának és területi épségének a leplezetlen megsértése, és ellentétben áll a békés megoldásra irányuló minden diplomáciai erőfeszítéssel" - minősítette Anders Fogh Rasmussen az orosz magatartást.

A főtitkár - mint nyilatkozatában fogalmazott - a legerőteljesebben elítélte, hogy Oroszország továbbra is figyelmen kívül hagyja nemzetközi kötelezettségeit.

"Sürgetjük Moszkvát, hogy hagyjon fel illegális katonai akcióival, szüntesse be a fegyveres szeparatisták támogatását, és tegyen azonnali, ellenőrizhető lépéseket e súlyos válság enyhítése érdekében" - mondta Rasmussen.

A főtitkár egy kérdésre válaszolva reagált Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök bejelentésére, miszerint az ukrán kormány törvényjavaslatot terjeszt a parlament elé, amelyben megszünteti Ukrajna semleges státusát, és felújítja NATO-csatlakozási felkészülését.

A szövetség nem fogja zárva tartani kapuit Ukrajna előtt, ha parlamentje úgy dönt, hogy felhagy a semlegesség politikájával - mondta Rasmussen. Felidézte a NATO 2008-ban hozott határozatát, melyben előre jelezte, hogy Ukrajna a jövőben a szövetség tagjává válik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.