Iszlám Állam

Azonosították a Szíriában megölt második amerikai dzsihadistát

Abdirahmaan Muhumed minneapolisi lakos a második amerikai dzsihadista, aki a múlt hét végén életét vesztette a szíriai harcokban.

2014.08.28 17:45MTI
Forrás: Wikipedia

Muhumed a nyilvánosságra került információk szerint a harmadik amerikai, aki az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű dzsihadista milícia oldalán harcolva halt meg Szíriában.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn értesítette a 33 éves Douglas McAuthur McCain szüleit, hogy fiuk az IÁ fegyvereseként életét vesztette az Egyesült Államok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg ellen harcolva - ugyanabban az összecsapásban, mint Muhumed. McCain korábban ugyancsak Minneapolis vonzáskörzetében élt, de később San Diegóba költözött.

Júliusban egy Moner Mohammad Abu-Salha nevű amerikai követett el egy robbanóanyaggal megtöltött teherutóval öngyilkos merényletet a szíriai kormányerők ellen Idlibben.

A 29 éves, szomáliai származású Muhumed többször nősült és 9 gyermek apja volt. Az MPR minnesotai közszolgálati rádió úgy tudja, hogy az "ikervárosok", Minneapolis és a vele összenőtt St. Paul környékéről mintegy 15 szomáliai eredetű amerikai csatlakozott az IÁ-hoz. Ilyen hátterű és a sorsukat kilátástalannak látó fiatalok korábban a Szomáliában és a környező országokban aktív terrorista as-Sabab csoporthoz is csatlakoztak.

Douglas McCain egy középiskolai iskolatársa, Troy Kastigar a terrorcsoport "mártírjaként" 2009-ben Szomáliában vesztette életét. Abdi Bihi, az "ikervárosok" szomáliai közösségének vezetője szerint az IÁ a környéken most már a fiatal nők között is toborzó tevékenységet folytat.

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója júniusban úgy nyilatkozott, mintegy 100 amerikai utazott Szíriába, hogy kivegye részét az ottani polgárháborúból. A The Washington Times című napilap szerdán amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva az állította, hogy az Egyesült Államok mintegy 300 olyan amerikai állampolgárról gyűjt hírszerzési információkat, akik Irakban, illetve Szíriában az IÁ soraiban harcolnak.

Barack Obama amerikai elnök egyébként szeptemberben házigazdája lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egy olyan ülésének, amelynek fő témája a külföldi terrorista harcosok jelentette fenyegetés. A tanácskozást az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának szeptember 22-én kezdődő éves általános vitája alkalmából rendezik meg.

Az Egyesült Államok reményei szerint a BT határozatot fogad el a külföldi terrorista harcosokról. Az amerikai ENSZ-képviselet szerint az iraki és a szíriai konfliktusban félszáz országból mintegy 12 ezer külföldi terrorista harcol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.