Ki az orosz katonákkal!

Kijev az orosz pénzügyi eszközök befagyasztására szólította fel a Nyugatot

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő csütörtökön arra szólította fel a Nyugatot, hogy fagyasszon be minden kihelyezett orosz pénzügyi eszközt, amíg Moszkva ki nem vonja az összes orosz katonát Ukrajnából.

2014.08.28 12:53MTI
freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

A miniszterelnök leszögezte, hogy az Oroszországgal szembeni eddigi nyugati szankciók nem hoztak eredményt.

"A jelenlegi körülmények között az orosz agresszió megfékezésére egyetlen lehetőség maradt: fontolóra kell venni az Európai Unió tagállamainak, az Egyesült Államoknak és a G7-országoknak minden orosz banki követelés befagyasztását, valamint minden banki tranzakció leállítását mindaddig, amíg Oroszország ki nem vonja fegyveres erőit és katonai eszközeit Ukrajna területéről" - hangsúlyozta Jacenyuk.

A miniszterelnök sürgette továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását. "Oroszország jelentősen megnövelte katonai jelenlétét Ukrajnában" - indokolta kérését Jacenyuk. Véleménye szerint rendkívüli értekezletet kell tartania az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) is, valamint az Európai Unió tagországainak külügyminiszteri szinten.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója csütörtöki Facebook-bejegyzésében szintén sürgette a Nyugatot, valljon színt, hogy ki mellett áll: "Oroszország vezetése vagy Ukrajna mellett". Az orosz banki követelések befagyasztásán túl véleménye szerint minden Oroszországnak nyújtott hitelt le kellene állítani.

A tanácsadó még ezen is túlment: szerinte az Európai unió tagországainak, különösen Németországnak le kellene mondani az orosz kőolaj, földgáz, fa, és mindenféle nyersanyag megvásárlásáról, Ukrajnának pedig fel kellene függesztenie diplomáciai kapcsolatait Moszkvával.

Valerij Csalij, az elnöki hivatal vezetője egy ukrán tévének adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna nem vár a NATO-tól közvetlen katonai segítséget, ugyanakkor számít másfajta támogatásra, amely erősíti Kijev pozícióit. Azt, hogy konkrétan milyen segítséget vár az atlanti szövetségtől, nem fejtette ki.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kijev komolyan készül, és nagy várakozásokkal tekint a szeptember 4-5-i cardiffi NATO-csúcstalálkozóra. A héten több alkalommal is orosz katonai alakulatok hatoltak be a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részén.

Szerdán Kijevben közölték, hogy a szakadárok orosz segítséggel falvakat szálltak meg, és benyomultak az Azovi-tenger partján fekvő, stratégiai fontosságú Novoazovszk városába. Hétfőn orosz katonai járművek keltek át illegálisan Novoazovszknál.

Az ukrán hadsereg a behatolók közül tíz orosz deszantost fogott el, akiket a hatóságok jelenleg őrizetben tartanak. Vallomásuk szerint parancsnokaik hazudtak nekik: azt mondták, hogy hadgyakorlatozni mennek.

Moszkva azt állítja, hogy a deszantos hadoszlop "áttévedt" az ukrán határon. Oroszország "közvetlenül beavatkozik" az oroszbarát szakadárok és a kormányerők között folyó kelet-ukrajnai harcokba - szögezte le csütörtökön az Egyesült Államok kijevi nagykövete.

"Egyre növekvő számú orosz katona avatkozik be az ukrán földön zajló harcokba" - írta Geoffrey Pyatt a Twitter mikroblog-szolgáltató oldalon, hozzátéve, hogy Moszkva így közvetlenül részese az összecsapásoknak. Mint közölte, Oroszország a legújabb, Pancir-SZ1 légvédelmi rendszerét küldte Kelet-Ukrajnába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.