Enyhült az etiópiai Nílus-gát okozta válság

Majdnem háborúba kezdett Egyiptom Eitópiával a Nílus miatt

Tudta, hogy Etiópia minden polgárát nyomatékosan felszólította, hogy ajánlja fel egyhavi fizetését a nemzeti projekt számára?

2014.08.27 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

Az etiópiai projektről 2013 májusában nyilvánosságra került fotók óriási pánikhullámot váltottak ki Egyiptomban, miután felmerült annak veszélye, hogy a gát víztározójának feltöltése évekre súlyos vízhiányt okozhat a Níluson. Az ország több mint 90 milliós lakossága majdnem teljes egészében a folyó partján, illetve a Nílus-deltában lakik. Egyiptom maradéka majdnem lakatlan sivatag.

Egyiptom akkori elnöke, Mohamed Murszi a fotók napvilágot látása után alig leplezett háborús fenyegetéssel reagált az ország gyakorlatilag egyetlen édesvíz-forrásának esetleges veszélyeztetésére.

Az egyiptomi vízügyi és öntözési miniszter, Hoszám el-Mogázi ugyanakkor a MENA hivatalos hírügynökségnek úgy nyilatkozott szerdán, hogy a Nagy Reneszánsz Gáttal kapcsolatban felmerült kérdéses pontok 85 százalékát megoldották az Etiópia, Szudán és Egyiptom közt hétfőn és kedden folytatott tárgyalásokon.

Az egyezség szerint Egyiptom csak akkor egyezik bele Afrika leendő legnagyobb duzzasztógátjának befejezésére, ha annak az alvízi országokra nézve semmilyen negatív következménye nem lesz. Erről a következő hat hónapban egy nemzetközi szakértőkből álló csoport készít tanulmányt.

Etiópia továbbra is azt állítja, hogy az évi hatezer megawattot termelő gát semmilyen kárt nem fog okozni az említett országoknak. Ugyanakkor egy, az al-Ahrámnak hétfőn nyilatkozó vízügyi szakértő szerint Egyiptom soha nem fog beleegyezni a jelenlegi tervek kivitelezésébe, amelyek alapján a duzzasztó fala 150 méter magas lenne, és 74 milliárd köbméter vizet tudna raktározni. Diá el-Kúszi elmondta, hogy ezzel Etiópia akár három évre is teljesen meg tudná fosztani Egyiptomot a Nílus vizétől.

A folyó használatáról Egyiptom és Szudán 1929-ben, majd 1959-ben kötött megállapodást, amely szerint annak becsült 84 milliárd köbméternyi vízmennyiségéből előbbi 55,5, utóbbi pedig 18,5 milliárd köbméterre tarthat igényt. A megállapodásoknak Etiópia nem volt részese.

A Nagy Reneszánsz Gát tervének első változata már az 1960-as években megszületett, de az ötmilliárd dollár (hozzávetőlegesen 1150 milliárd forint) költségű építkezés csak 2011-ben indult el.

A keddi megállapodás értelmében a projekt első, kevésbé költséges szakasza még idén befejeződik. Ezt Etiópia önmaga finanszírozza adóbevételeiből. Ezen kívül Addisz-Abeba minden etióp polgárt nyomatékosan felszólított, hogy ajánlja fel egyhavi fizetését a nemzeti projekt számára.

Az al-Ahrám szerint ha az építkezés második, és egyben végső szakaszának terveit az egyiptomi és szudáni érdeknek megfelelően átalakítanák, Etiópiának magasabb költségekkel kell számolnia.

Seríf Ísza, a Nílus vízéért felelős külügyminisztériumi részleg igazgatója és az egyiptomi tárgyalóküldöttség tagja szerint Egyiptom felajánlotta, hogy amennyiben Addisz-Abeba hajlandóságot mutat a tervek átalakítására, Kairó latba veti diplomáciai befolyását, és megpróbálja meggyőzni a tehetősebb arab államokat arról, hogy segítsenek a finanszírozásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.